Рекорден број мигранти преминува преку Панамскиот теснец, вонредна состојба во Костарика



ИЗВОР: КАНАЛ 5

Повеќе од половина од тие мигранти биле деца и бебиња, се вели во соопштението на панамското Министерство за безбедност, додавајќи дека само во септември бројот на премини се зголемил за една петтина во однос на претходниот месец.

Бројката од 402.300 мигранти од почетокот на годината е речиси двојно поголема од таа за цела 2022 година. Во април Обединетите нации процениле дека бројот на мигранти за цела година ќе биде 400.000. Најголем дел од мигрантите кои минуваат низ опасниот дел од џунглата доаѓаат од Венецуела, а останатите се од Еквадор, Хаити и други земји, соопшти панамското Министерство за безбедност.

Претходно овој месец, Панама објави мерки за запирање на порастот на миграцијата, вклучително и депортирање на повеќе луѓе со криминално досие и ограничување на бројот на ноќевања за туристите. Мерките следуваат по двомесечната програма започната во април од Соединетите Држави, Панама и Колумбија за справување со недокументираната имиграција.

Костарика, втора транзитна земја за мигранти, прогласи вонредна состојба на почетокот на оваа недела. Претседателот Родриго Чавес рече дека ќе го посети Панамскиот теснец на почетокот на октомври во обид да ја запре мигрантската криза.

Во мај, САД воведоа нови политики за спречување илегални преминувања, вклучително и депортирање на мигранти и забрана за повторен влез на пет години, додека администрацијата на Бајден се бори со рекордната миграција.

Построгите мерки првично ја намалија стапката на гранични премини за околу 70 отсто, но бројот на мигранти кои пристигнуваат на границата на САД со Мексико неодамна се зголеми, што укажува на тоа дека ефектот на раното одвраќање слабее.

Некои африкански и кубански мигранти и баратели на азил, кои се упатиле кон Соединетите држави, изјавиле дека полетале за Никарагва за да ги избегнат опасностите од Панамскиот теснец.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×