Пашинијан: Додека не се потпише мировен договор,можна е нова војна помеѓу Ерменија и АзербејџанИЗВОР: КАНАЛ 5

Тензиите меѓу двете земји се зголемија за коридорот Лачин, кој е единствената копнена врска меѓу Нагорно-Карабах и Ерменија. На почетокот на јули, од различни причини, Азербејџан го затвори сообраќајот кон него. Блокадата создаде сериозна хуманитарна криза во енклавата, населена главно со Ерменци, каде што сега има недостиг од храна и лекови и има прекин на електричната енергија.

– Не станува збор за геноцид кој се подготвува, туку за геноцид кој веќе е во тек, изјави Пашинјан во интервју за објаснува Франс прес.

На последната рунда преговори меѓу Ерменија и Азербејџан на 15 јули во Брисел не беше постигнат напредок.

Пашинјан оценува дека Западот и Русија треба да вршат зголемен притисок врз Баку за укинување на блокадата.

Според него, преговорите меѓу двете земји ги попречува „агресивната реторика и говорот на омраза од Азербејџан кон Ерменците“. Пашинјан го обвини Баку дека води политика на етничко чистење.

Во исто време денеска, министрите за надворешни работи на Азербејџан и на Русија Џејхун Бајрамов и Сергеј Лавров телефонски разговараа за нормализацијата на односите помеѓу Баку и Ереван.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×