ВМРО-ДПМНЕ: Да се преиспита деловната способност на АрсовскаИЗВОР: КАНАЛ 5

Дебра Ропопорт инспирација наоѓа на улиците на Њујорк, а материјалите што ги користи за своите креации се незамисливи.

Секој уметник ја препознава убавината во нешто што му е блиско и секој сака да биде познат и да остави зад себе некаков белег. Во денешно време тоа е многу тешко, но не и невозможно доколку имате фантазија. Доказ за тоа е уникатната уметница од Америка, Дебра Рапопорт, која во средината на минатиот век инспирацијата ја пронашла во својата околина, а тоа се суровините што најчесто се наоѓаат во ѓубрето.

Дебра Рапопорт (75) наоѓа убавина во сè, од користени кесички чај до картонски пакувања, искината ткаенина и метални остатоци. Таа вешто и радосно своите пронајдени „богатства“ во контејнерите и на улиците на Њујорк, ги користи за да направи шапки, облека и додатоци што го дефинираат нејзиниот уникатен и колоритен стил.

– Сакам бои. Бојата е енергија, исто како нас. Мораме да бидеме опкружени со бои и тоа е моето мото – вели Дебра.

Дебра е авангардна уметница која дипломирала текстилна уметност на универзитет во Беркли. Таа предавала на различни универзитети и водела работилници за тоа како рециклираните материјали да се претворат во креативни и модни парчиња, а себеси се нарекува „Смет Смет“(„Debris Debris“) или „Отпадоци Рапопорт“ („Residue Rapoport“).

Кариерата ја започнала во 1960-тите, но без финансиска поддршка. Немала доволно средства за предиво, но била доволно имагинативна и креативна, па решила да користи суровини од околината.

– Кога почнував, не можев да си дозволам да купам предиво, па отидов во локалната ТВ станица и им побарав стари видео ленти и филм, и од нив направив парчиња што може да се носат. Од државните продавници купував вишок старо јаже и го користев за хеклање, плетење и ткаење – се сеќава Дебра.

Таа стана сензација на социјалните мрежи и беше прикажана во книгата и документарниот филм на Ари Сет Коен наречени „Напреден стил“. Нејзините уметнички дела се наоѓаат во колекции на музеи ширум светот, на пример„Музејот за уметност Метрополитен“ (NI), „МАД“ (музеј за уметност и дизајн), „Музеј на округот Лос Анџелес“, „Ликовни уметности Хјустон“, „Збирка на Хелен Вилијам Друт“, „Музеј на уметноста во Филаделфија“ и „Музејот за накит Илијас Ланунис“.

Оваа веќе призната и популарна уметница вели дека својот стил треба да го збогатите со нешто уникатно по кое сите ќе ве препознаваат.

– Не мора да се облекувате како мене, но облечете нешто во кое се чувствувате добро. Бидете иновативни во вашите комбинации, луѓето сигурно ќе го забележат тоа. Знам дека мојот стил на облекување е прилично необичен и впечатлив, но ми дава можност да ја изразам својата индивидуалност, а тоа сум јас – вели Дебра.

Во последните пет години таа изработува шапки кои се движат од 250 до 400 долари.

– Можам да направам 10 капи од тоалетна хартија и да работам со тој материјал како со ткаенина и влакна. Секој материјал можете да го искористите за дизајн ако сте креативни. Досега не сум наишла на ниту еден негативен коментар, напротив – сите го препознаваат мојот специфичен стил, како и способноста да направам нешто од ништо – додава Дебра.

Оваа година модната ревија во Сонома (Калифорнија) наречена „Trashion Fashion Show“ не можеше да помине без феноменалната Дебра. Шоуто се одржува секоја година на Денот на планетата Земја, 22. Април, а уметничките дела и креациите се направени од рециклирани материјали.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×