24 анализа – Ќе докаже ли обвинителот терористичко загрозување на уставниот поредок?

364
Published on 09/15/2020 by

30-мина лица обвинети за терористичко загрозување на уставниот поредок – меѓу нив го нема нарачетолот, а истрагата е прекината за 4-ца лица што се во бегство. Утринава дел од обвинетите кои доаѓаат од безбедносните структури се вратени во притвор, но не и пратениците – има ли политички договор? Адвокатите тврдат дека одлуката е незаконска, но и дека обвинителството нема докази за делото кое им се става на товар на обвинетите. Ќе докаже ли обвинителот терористичко загрозување на уставниот поредок, зошто само обвинетите од МВР се враќаат во Шутка, зошто е прекината истрагата за лицата во бегство, кој дал наредба да почне акцијата на крвопролевање, дали Агим Нухиу од „херој“ ќе стане обвинет?
Дебатираат Игор Кичеец, адвокат на Крсто Мукоски, Звонко Давидовиќ, адвокат на Душко Лазаров, поранешниот судија Валентин Зафиров и поранешниот началник во БЈБ Љубомир Ѓурчевски

Add your comment