360 degrees season 9, show 19

Broadcasted on November 18, 2022 (Friday) on Alsat TV at 22.00.

Изборот на Ислам Абази за шеф на обвинителството за гонење организиран криминал и корупција и реакциите што не запираат, се тема на ова издание на „360 степени“. Новиот бран реакции денеска дојде од неколку дипломатски претставништва кои на оваа тема придаваат големо значење. Новата американска амбасадорка Анџела Агелер порача дека за нив резултатот од изборите е збунувачки, особено, како што вели, откако во изминатите години потрошиле милиони долари на обуки на обвинители и на други во правосудниот систем. Од холандската амбасада, пак, текот на пристапните преговори на Северна Македонија со ЕУ го доведоа во директна врска со работата на ова обвинителство и како тоа ќе се справува со случаите на корупција и организиран криминал на високо ниво. Во слична насока е и реакцијата на Делегацијата на ЕУ. Дали овие пораки допираат до оние што треба, особено што се само продолжување на домашните реакции од стручната јавност и од невладиниот сектор? За овој корпус прашања разговараме со Дарко Аврамовски од Коaлицијата „Сите за правично судење“, Сузана Јошевска-Анастасовска – адвокатка и Васко Маглешов – новинар на БИРН Македонија („Призма“).

Емисија 360 Степени

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×