360 degrees season 9, show 13

Broadcasted on October 28, 2022 (Friday) on Alsat TV at 22.00.

Во доминацијата на темите од енергетика, економија и финансии, две прашања од политика деновиве успеваат да се изборат за место во јавниот простор – промена на Уставот заради вметнување на Бугарите и замена на дефиницијата за јазик што го зборуваат најмалку дваесет отсто од граѓаните со албански јазик. Дали, навистина, Алијанса за Албанците овојпат ја наметнува темата како услов без чие исполнување не би гласале за внесување на Бугарите во преамбулата и дали воопшто ќе се стигне до таа точка со оглед на ставот на ВМРО-ДПМНЕ за уставните измени? И – го знаеме ли точниот став на ВМРО-ДПМНЕ со оглед на различните изјави што деновиве стигнаа од лидерот Христијан Мицкоски на оваа тема? Дали чекори како потпишувањето на Договорот со Фронтекс на македонски јазик и неповратната помош од ЕУ од 80 милиони евра за справување со енергетската криза може да помогнат во креирање на атмосфераво која полесно би се стигнало до двотретинско мнозинство во Собранието? На овие прашања дебатираме со Васко Наумовски, универзитетски професор, поранешен вицепремиер за европски прашања, Иво Ранѓеловиќ, политколог, магистер по компаративна политика и демократија и Александар Кржаловски, аналитичар, извршен директор на невладината МЦМС. Во финалето и на ова издание е нова „Саботажа“.

Емисија 360 Степени

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×