VO CENTAR Dzevad Galijasevic: Erdogan zgresi so Sveta Sofija!

ВО ЦЕНТАР Џевад Галијашевиќ: Ердоган згреши со Света Софија!

Џевад Галијашевиќ е најдобриот балкански експерт за безбедност и тероризам. Одличен познавач на балканските но и приликите на Блискиот Исток.

Според Галијашевиќ, денес во светот постојат три големи блокови. На една страна се Русија, Кина и Иран. На друга страна се САД,Велика Британија и Израел. На трета страна се Германија, Франција и ЕУ.

Во моментот се случува војна до истребување на најголемата економска и најголемата политичка сила во светот. Се работи буквално за живот и смрт, вели Галијашевиќ. Тој што ќе ги изгуби изборите во Америка ќе нема светла иднина. Тоа го знае и Трамп но тоа го знае и екипата околу Бајден и длабоката држава кои функционираат во партнерство со Кина.

На Балканот доминира Германија. Бидејќи Меркел остана без логистиката на НАТО, на Балканот ќе се случува мигрантска криза а тоа се всушност поразените војници на исламската држава, вели Галијашевиќ. Тие ќе бидет ( во еден дел ) населени во нашиот регион и ќе служат како средство за дестабилизација на регионот.

Според Галијашевиќ, голема грешка е претворањето на Света Софија од музеј во џамија. На тој начин Ердоган нема ништо да постигне, смета Галијашевиќ, туку само ја турка Турција во нови поделби и конфликти.

На Русија и одговара таквата ситуација бидејќи со овој акт на претворање на Света Софија во џамија е удрен последниот колец во сандакот на Вселенската Патријаршија, вели Галијашевиќ.

Што ќе се случува со Косово, а следствено на тоа и со околните држави, ќе зависи од Германија, вели тој. Америка и екипата на Трамп сакаа решение со кое Србија нема да биде понижена, а тоа подразбира размена на територии, но Германија и Меркел не се согласуваа со тоа и го туркааат својот предлог. По изјавата на Харадинај на сите им е јасно дека косовските лидери се под патронат на БНД и Германија, додава Галијашевиќ.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×