Така криминалните кланови ги перат паритеИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Мафијашите на Вељко Беливук (35) во претходните две години купиле биткоини за повеќе од пет милиони евра, покажуваат најновите оперативни наоди од истрагата. Овие пари сега се скоро невозможно да се најдат и запленат, бидејќи крипто-валутите можат да се купуваат и продаваат само со посебни кодови познати само на сопственикот!

Покрај тоа, вредноста на биткоинот е зголемена за скоро седум пати од минатата година. Извор близок на истрагата откри дека меѓу 20-те членови на бандата Веља Невоља, кои беа уапсени на 4 февруари, еден од нив е сериозен програмер.

Тој млад човек му помогна на Беливук во набавката на шифрираната апликација Скај, преку која членовите на бандата комуницираа и испраќаа снимки од мачењето и касапирањето на противникот.

Меѓутоа, постои сомневање дека овој програмер му помогнал на Веља да сокрие значителен дел од парите од криминалот со купување криптовалути преку шифрирани и тајни податоци. Се проценува дека на тој начин биле скриени најмалку пет милиони евра, објаснува извор од истрагата и додава дека сепак се работи само за мал дел од парите што бандата Веља Невоља ги заработила за трговија со дрога, рекетирање и други најтешки кривични дела, пишува Информер.

Се верува дека голема количина од парите биле закопани некаде на тајни локации низ Србија, а веројатно се работи за најмалку десет милиони евра. Останатите пари беа исперени преку разни инвестиции, купување недвижнини и слично.

Инаку, крипто валутата се електронски пари, кои постојат само во виртуелниот свет и не е под надзор на ниту една централна банка. Додека класичните банки знаат практично сè за своите клиенти: кредитна историја, адреси, телефонски броеви, навики на потрошувачи, со биткоините е поинаку, бидејќи купувачот на криптовалути не мора да остава лични податоци.

Експерт од оваа област, кој не сакаше да го открие своето име, објасни дека крипто-валутите се купуваат преку специјални берзи на Интернет.

Кога купувате биткоин, отворете специјален виртуелен паричник, до кој пристапувате користејќи код познат само за вас. Ако сакате подоцна да го продадете биткоинот, повторно го понудувате на пазарот преку интернет размена и го разменувате го за пари.

Важно е да се напомене дека сепак е можно да се следат овие трансакции, преку IP адресата на компјутерот, но само ако го сторите тоа од земја што соработува со меѓународни истражни институции. Меѓутоа, има многу земји во светот кои не ги откриваат овие информации на странските служби, па затоа оние што сакаат да го сокријат купувањето и продажбата на крипто-валути, тоа обично го прават од тие земји. вели соговорникот.

Адвокатот Александар Милосављевиќ, поранешен заменик во Обвинителството за високотехнолошки криминал, објасни дека примарниот интерес за купување криптовалути е „неможноста да се следи потеклото на парите“. Друг не помалку важен мотив е можноста за плаќање со криптовалути без да се провери потеклото. Фактот дека вредноста на овие криптовалути расте вртоглаво е само бонус за сето тоа, рече Милосављевиќ.

Токму поради можноста да се скрие идентитетот на купувачите и продавачите на крипто-валути, ваквите трансакции често се користат за разни нелегални трансакции.

Некои луѓе едноставно не сакаат да се следат нивните финансии, додека други користат криптовалути кога уценуваат некого, но исто така и за, на пример, да финансираат терористички активности или да купуваат дрога и оружје, објасни соговорникот.

Според него, најголемиот проблем со криптовалутите е што нивната вредност е многу нестабилна.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×