Откриени нови детали за најбараниот човек во регионот: Осомничениот за убиството на Страхиња Стојановиќ не е во БиХ? Дали бил убиен за два килограми кокаин?ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Миливој Л. (50) од Градишка, кој е осомничен за убиството на Страхиња Стојановиќ во Белград, во моментов не се наоѓа во Градишка и полицијата нема информации за неговите движења, беше потврдено за Новости во Министерството за внатрешни работи на Република Српска.

Според достапните податоци, тој воопшто не е на територијата на Босна и Херцеговина, вели добро информиран извор близок до полицијата.

Високиот суд во Белград издаде меѓународна потерница за Миливоје Л. и му одреди мерка притвор, каде ќе биде приведен веднаш штом ќе биде уапсен. Министерството за внатрешни работи на Србија соопшти дека тој е идентификуван како сторител на кривичното дело врз основа на досега собраните докази.

Иако истражните органи на Република Српска го поврзуваат со неколку кривични дела, Миливој Л., како што дознаваме, има само една правосилна пресуда во досието.

Основниот суд во Градишка го осуди на парична казна од 2.000 конвертибилни марки за нанесување телесни повреди на Милан Вујичиќ во март 2014 година. Станува збор за криминалец кој беше убиен во сачекуша во октомври 2015 година, кога беше застрелан двапати.

Полицијата го испрашувала за убиството, но тој немал статус на осомничен.

Тој беше поврзуван со многу други кривични дела, но не беше обвинет за ниту едно од нив. Оперативните податоци од Министерството за внатрешни работи на РС укажуваат дека тимот на Миливој Л. честопати се среќавал со разни криминалци во смисла на логистика при извршување на кривични дела, но и нивно криење, нелегално пренесување преку Сава во Хрватска и слично. Полицијата се обидува да утврди дали, по убиството на Славиша Чулум, во мај годинава, таа група им пружила помош на сторителите на тоа злосторство, што сè уште е во фаза на истрага и не е целосно расчистено.

За жителите на Градишка, доведувањето на Миливој Л. во врска со злосторството во Белград е големо изненадување, бидејќи тој не беше склон на ексцеси во јавноста. Го познаваат како угостител и сопственик на популарни кафулиња на кејот во Градишка. Тој дошол во овој пограничен град од Хрватска и наводно имал богато воено искуство. Тој беше уапсен во декември 2019 година, откако на социјалните мрежи се појави видео од кое се гледа како тој шета по улиците на Градишка и пука во воздух со два пиштола. Откако беше распишана потерница по него, тој сам и се предаде на полицијата, но наскоро беше ослободен.

Истрагата за можните нарачатели и мотивот за злосторството во моментов се одвива во два правци. Првиот се однесува на поврзаноста на Стојановиќ со убиството на адвокатот на Лука Бојовиќ, Драгослав Мишо Огњановиќ. Другиот правец на истрагата оди во насока на криминална група од Белград, со која наводно Стојановиќ влегол во конфликт поради два килограми кокаин – открива изворот на Курир.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×