Украдениот починат во Струмица, вчера е погребан, полицијата уште истражуваИЗВОР: АЛФА

Маргинализирани, без пари и соодветна здравствена заштита, ова  би можело да биде евентуална причина за двата немили настани кои вчера се случија во општата болница во Струмица, реагира невладиниот сектор. Ромската заедница е една од најпогодените во време на пандемијата.Од делчевската организација  Кхам прашуваат како лице од најранлива категорија би можело да си дозволи тестирање од Ковид во друг град, како што е примерот со делчево, каде што заболените за земање брисеви би требало да патуваат до Кочани или Штип

   -„Како може во ваков случај да зборуваме за остварување на право на здравје на една категорија на граѓани којашто и те како тешко го поминува овој екомонски предизвик на пандемија од Ковид-19„  -изјави Зоран Биковски НВО Кхам-Делчево

  Итна поддршка од владини организации, да им помогнат бидејќи социјално загрозените немат можност да наплаќаат од 800-900евра за испис на починат од Ковид-19, вчера преку социјалните мрежи побараа и група граѓани од Турското маало во Струмица, укажувајки дека веќе има петмина починати.

Полицијата се уште го истражува случајот. Откриен е идентитетот нс три лица. Откако ќе се утврдат и останатите , ќе биде поднесена кривична пријава.  Од обвинителството информираат дека сега починатиот се води како суспектен, така што земањето на брис во постапката нема влијание. Телото на починатиот е погребано во текот на вчерашниот ден. Лекарите не успеале да земат брис, бидејки се се одвивало многу брзо.

   „Вчера починатиот кој го украдоа од болницата после три часа е пгребан, без да се почитуваат други протоколи-изјави Гогов дир. на Општа болница-Струмица.

Од СВР-Струмица информираат дека во текот на вчерашниот ден лекар од Инфективното одделение пријавил дека група на луѓе однесувајки се агресивно , влегле во објектот на инфективното одделение заедно со креветот го зеле починатот лице, го изнеле надвор, а откако го ставиле во патничкото возило, заминале во непознат правец. Во меѓувреме во болницата во Струмица се врши вонредн инспекциски надзор за смртта на 9месечото бебе , кое вчера почина за помалку од два часа откако било донесено во болница.

Aлександра Ристеска

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×