Со операцијата Кафеав шеќер беше растурен Балканскиот картел најголемата криминална група за шверц на кокаин: Им беа блокирани 130 балкански сметки!ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Трговците со кокаин од земјите од поранешна Југославија се сè поприсутни во Шпанија, вратата за увоз на таа дрога во Европа, бидејќи цената на кокаинот ќе се зголеми трипати ако успеат да го пренесат од Јужна Америка, објави Цивилната гарда на Шпанија.

Во последните две години, шпанската полиција, чија специјална единица се занимава со сузбивање на трговијата со дрога, уапси неколку граѓани на Србија и Хрватска во едрилици на Атлантскиот Океан, но и во луксузни куќи во Шпанија.

Членовите на овие банди се наоѓаат на стратешки места во Шпанија, од каде увезуваат кокаин во Европа со бродови преку Атлантскиот океан. Тоа го прават од Канарските острови, јужниот шпански брег и од Галиција – додава полицијата.

Во декември 2018 година, Цивилната гарда го уапси Ненад Винчиќ, шеф на филијала на „Балканскиот картел“, под сомнение дека, меѓу другото, го користел крајбрежјето во Галиција за да доставува кокаин од Колумбија, објави локалниот весник „Ла Воз де Галиција“.

Колумбија е една од најбогатите земји со кока, растение од чии лисја се произведува кокаинот.

Тој беше претставник на „балканскиот картел“ за јужна Европа. Организацијата го испратила во Колумбија да воспостави контакти со директни дистрибутери на дрога. После тоа, тој се насели во Барселона, од каде го контролираше влезот на кокаин во Европа – објави Цивилната гарда.

Тој живеешелуксузен живот, во станови чија месечна кирија чинеше 5.000 евра. Возеше скапи автомобили, беше придружуван од ескорт дами и често одеше во главните казина.

Србинот имал хрватски пасош и го испратил својот човек во Галиција за да обезбеди увоз на кокаин, забележува Хавиер Ромеро, новинар за „Ла Воз де Галиција“.

Тој испрати човек од доверба, Омар Фернандо Меги Гил, државјанин на Доминиканската Република, кој беше притворен во САД за трговија со дрога, и кој исто така избега од затвор. Неговата задача беше да обезбеди испорака на кокаин до брегот со брод, едрилица или рибарски брод – наведува Ромеро, повикувајќи се на полициската истрага.

Дрогата пристигнуваше од Колумбија, а локалните шверцери во Галиција потоа ќе им ја предадеа на вистинските нови сопственици – „балканскиот картел“. Транспортната услуга се плаќаше во готово или дрога, а кокаинот потоа се проследуваше во Европа.

Најголемите пратки кокаин во Европа се запленети во Белгија (53 тони), Шпанија (48 тони) и Холандија (40 тони), што е 87 проценти од сите заплени во ЕУ. Тоа се земји чии пристаништа традиционално се главниот влез во Европа. Податоците за 2019 година сè уште не се објавени.

Истрагата што доведе до апсење на Винчиќ започна во галицискиот град Понтеведри со операција под кодно име кафеав шеќер, соопшти полицијата во Ромеро, апсејќи 24 лица во Барселона и други каталонски места, запленети 500.000 евра во готово и 35 скапи автомобили. Блокираше недвижен имот вреден 20 милиони евра, како и 130 банкарски сметки во Барселона, Тарагона и Леида.

Сепак, разбивањето на таа криминална група не ги обесхрабри другите да се обидат да увезат кокаин.

Ова е привлечна деловна активност, бидејќи цената на кокаинот кога доаѓа од Јужна Америка во Европа се зголемува за три пати, што им носи на трговците голема заработка, велат во Цивилната гарда.

На европскиот пазар, еден грам кокаин чини од 38 евра (чистота 23 проценти) до 135 евра (чистота 87 проценти), според Европскиот центар за мониторинг на дрога.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×