Почина Лу Отенс, хонадскиот инженер кој што ја измисли аудиокасетатаИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Лу Отенс, холандскиот инженер кој ја измисли аудиокасетата, почина на 94 години. Неговиот изум го трансформираше начинот на кој луѓето слушаат музика и им овозможи да ги снимаат своите омилени песни од радио.

Отенс станал шеф на одделот за развој на производи во „Филипс“ во 1960 година, каде што со неговиот тим ја развиле аудиокасетата. Таа првпат беше претставена на берлинскиот саем за радиоелектроника во 1963 година, каде што се рекламираше под слоганот „Помала од кутија цигари“ и веднаш постигна светски успех. Отенс кажа дека намерно ја дизајнирал касетата да биде мала за да може да ја собере во џеб од јакна.

Тој потоа постигнал договор со „Филипс“ и „Сони“, со кој го патентирал неговиот модел на касета. Се проценува дека оттогаш се продадени 100 милијарди касети.

„Таа стана сензација од прв ден“, изјави Отенс на 50-годишнината на неговиот изум.

Тој подоцна учествувал и во развојот на компакт дискот, а се пензионирал во 1986, четири години откако призна дека ЦД-плеери се иднината.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×