Македонија тема и на вториот круг претседателски избори во Бугарија – Фокус


Бугарија гласа за прв човек на државата во следните 5 години. Во второт круг, за претседателската фотелја се борат актуелниот шеф на државата, Румен Радев и универзитетскиот професорот, Анастас Герџиков.

Очекувањата се дека граѓаните својата доверба повторно ќе му ја дадат на Радев, кој водеше и во првиот круг.

– Advertisements –

Поранешниот премиер, Бојко Борисов кој излезе на гласање, пред медиумите ја искористи шансата да упати критика кон Радев. Поради него Бугарија и Македонија ги заладиле односите, а слична е ситуацијата и со Албанија и Турција, реагира тој. Убеден е и дека Полска ќе наложи повлекување на ветото за земјава.

Од друга друга страна пак, Радев уште еднаш се обиде да ги убеди граѓаните дека тој е вистинскиот избор и ги повика да се мобилизираат.

И неговиот противкандидат, Герџиков не губи време. Ги повика граѓаните да гласаат за надминување на внатрешно политичката и економска криза во земјата.

Право на глас во Бугарија имаат 6.700.000 граѓани, кои ќе можат да го направат својот избор во речиси 13.000 избирачки места. Гласањето почна во 7 часот утринава, а избирачките места ќе бидат затворени во 20 часот.

ИЗВОР. ФОКУС

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×