Ангела Меркел загрижена: Грција и Турција се на работ на конфликт!?ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Повеќе од два месеци откако Ангела Меркел интервенираше да спречи воена конфронтација меѓу Грција и Турција, германската канцеларка денеска посочи на долгогодишните тензии меѓу двата соседи во Егејското Море.

Тешко е да се замисли колку е мало растојанието помеѓу воен конфликт и мирно решение во некои случаи, рече Меркел на седницата на долниот дом на германскиот парламент пред утрешниот состанок на Европскиот совет.

Според неа, тензиите на Анкара со Грција и грчко-кипарската страна се високи, а Турција е партнер во НАТО.

Меркел исто така изјави дека Турција покажува извонредни напори за сместување на бегалците, критикувајќи ја Грција за неодамнешните настани во логорот Морија на островот Лезбос.

Треба внимателно да ги балансираме нашите односи и да се фокусираме на соработката – рече германскиот канцелар, опишувајќи ги односите со Турција како повеќедимензионални.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×