ШВАЈЦАРЦИТЕ ОТКРИВААТ КАКО ИЗЧЕЗНУВААТ СВЕДОЦИТЕ ПРОТИВ УЧК: Умираат во сообраќајни несреќи, се самоубиваат, преку ноќ забораваат што се случило!ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Швајцарскиот весник Тагесанцајгер објави обемен текст во кој детално ги опишува сите препреки на судењето на поранешните припадници на ОВК, кои се наоѓаат на списокот на обвинети за најтешки злосторства, а сведоците главно исчезнуваат под сомнителни околности или одбиваат да сведочат.

Сведоците на Косово живеат опасно: Страдаат во сообраќајни несреќи, се самоубиваат, одбиваат да сведочат, се наведува во текстот, а пренесува Дојче веле.

Очигледно, целта на овој мистериозен потфат е да се поткопа работата на меѓународните обвинители, пишува швајцарскиот весник.

Наведувајќи дека поранешните членови на ОВК постојано истакнуваат дека војната била „чиста“ од нивна страна, весникот пишува дека Специјалниот суд во Хаг сè уште го разгледува обвинението против поранешниот политички комесар на ОВК, а денес претседателот на Косово, Хашим Тачи и дека одлуката за обвинението ќе биде донесена до 24 октомври.

Колку се приближува датумот, толку е појасно дека поранешните бунтовници веројатно имаат што да сокријат и со валкани трикови се обидуваат да ја отежнат работата на судството – се наведува во текстот на новинарот Енвер Робели.

Тој пишува дека досиејата што стигнале до воените ветерани „очигледно содржат имиња и адреси на заштитени сведоци“.

Нејасно е дали копираните документи се украдени во Хаг, во седиштето на ЕУЛЕКС во Приштина или на некое друго место – се вели во текстот и се додава дека за Специјалниот суд, протекувањето тајни документи е голема катастрофа.

Робели потсетува на изјавата на американскиот адвокат Марк Елис од Меѓународната адвокатска комора, кој рече дека објавувањето на имињата на сведоците може да предизвика колапс на судските процеси.

Подземните медиуми на Косово и водечките политичари ги осудуваат сведоците за наводни злосторства на бунтовниците на ОВК како предавници. Еден пријател на претседателот Тачи неодамна обележа неколку борци за човекови права, независни публицисти и опозициски политичари како српска септичка јама која треба итно да се бетонира – пишува швајцарскиот весник.

Со години, извештаите од меѓународните организации го утврдија и критикуваа фактот дека сведоците на Косово живеат во опасност. Страдаат во сообраќајни несреќи, извршуваат самоубиство, одбиваат да сведочат или ги пронаоѓаат мртви во автомобилите. Во последните месеци, двајца можни сведоци на Специјалниот суд беа убиени под чудни околности – се додава во текстот во Тагесанзајгер.

Новинарот Робели потсетува дека на поранешната главна обвинителка на Хашкиот трибунал Карла дел Понте, она што се случуваше на Косово и се чинеше како омерта, мафијашки закон за молчење.

Потсетувајќи дека по пристигнувањето на трупите на НАТО на Косово и Метохија во 1999 година, „умерените Албанци дојдоа на мета на ОВК“, Тагесанзајгер пишува: „Самопрогласените ослободители газеа преку трупови за да ја преземат власта. ЕУ и САД се договорија со моќниците бидејќи им гарантираа површинска политичка стабилност. Кандидатот за претседател на САД Џо Бајден го нарече Тачи: Џорџ Вашингтон од Косово!

Тоа е причината што Специјалниот суд, иако официјално е косовски, се наоѓа во Хаг. Досега се сослушани околу 250 поранешни борци на ОВК како сведоци или осомничени, а заштитените сведоци живеат во Швајцарија и други западни земји, пишува весникот.

Најновата саботажа против судството на многу критички набудувачи на Косово им изгледа како лош мафијашки филм – заклучува Тагесанзајгер и ги цитира Беким Блекај, активисти за човекови права:

Штетата е веќе направена. Сега се стравува дека некои сведоци ќе одбијат да сведочат бидејќи се плашат за нивната безбедност.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×