Каква трагедија: На пилотот Дејан Крсник, кој вчера загина во авионот Миг-21 вчерашниот лет требаше да му биде последен во кариерата бидејќи заминуваше во пензија!ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Пилотите, мајорот Дејан Крсник и капетанот прва класа Звонко Васиљевиќ, од 101-та ловечко-авијациска ескадрила на 204-тата воздухопловна бригада на ВО и ПВО на Војската на Србија, загинаа кога авионот Миг-21 се урна во атарот на селото Брасина кај Мали Зворник.

За Крсник ова требаше да биде последниот лет пред да замине во пензија, изјавија неговите пријатели и колеги за Информер.

Тој беше исклучителен човек, пријател и професионалец. Крсник и Васиљевиќ беа нашите омилени колеги – велат тие скршени од тага.

Крсник беше командант на 4-от авијациски оддел на 101-та ловачко-авијациска ескадрила. Роден е на 28.05.1971 година во Белград. Тој е во професионална воена служба од 30 јули 1994 година. Тој е оженет и татко на едно дете.

И тој беше единец. Неговиот син се запиша во пилотската академија во Врчац, следејќи ги стапките на неговиот татко. Мајорот требаше да заврши уште нешто друго во цивилниот живот и тој планираше да продолжи да работи како инструктор во Вршац, раскажаат пријателите на покојниот пилот.

Семејството дошло во Србија од Хрватска, од каде потекнува неговиот татко. Неговата мајка е родена во Витановац во близина на Краљево. Работела на клиниката „Ребро“ во Загреб како медицинска сестра.

Крсник помина низ сите боишта, а учествуваше и во одбраната на Србија во текот на НАТО интервенцијата во 1999 година. Тој сакаше да го школува својот син за да може утре да и служи во Армијата и да продолжи по неговите стапки.

Сите планови беа прекинати со фаталниот лет. Спасувајќи ги куќите од падот на авионот МИГ 21, Красник и Васиљевиќ отидоа во легендата.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×