Џулијан Асанж имаше самоубиствени мисли: Тој секој ден ја гледаше снимката од смртта на хрватскиот генерал Слободан Праjак кој испи шишенце со отров во Хаг!ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Основачот на Викиликс, Џулијан Асанж размислуваше за самоубиство и често гледаше снимки од самоубиството на хрватскиот генерал Слободан Праjак на неговото судење во Хаг.

Ова го изјави Сандра Крозби, неговиот лекар, која изјави дека таа го посетила Асанж четири пати додека тој бил во еквадорската амбасада во Лондон, пишува „Индипендент“.

Крозби рече дека за време на посетата забележала влошување на физичкото и менталното здравје на Асанж.

За време на сослушувањето во лондонскиот суд, Крозби рече дека Асанж и ги опишал неговите самоубиствени мисли во февруари 2018 година и дека размислувал да изврши самоубиство.

49-годишниот Асанж е изложен на висок ризик од самоубиство доколку биде испорачан во САД, кои сакаат да го судат за откривање стотици илјади тајни документи, изјави Мајкл Копелман пред лондонскиот Кривичен суд. Тој психијатар разговараше со Асанж дваесетина пати.

Тој ги спомна „тешката депресија“ и „психотичните симптоми“ на Џулијан Асанж, вклучително и гласните халуцинации што ги имаше во својата ќелија во строго чуваниот затвор Белмарш, близу Лондон.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×