VO CENTAR Koj ke pobedi na izborite?

Во Центар со Васко Ефтов: Кој ќе победи на изборите на 15 јули?

Овие избори се случуваат во еден интересен временски контекст. Можеби пред конечното решавање на косовското прашање, што би подразбирало и можно делење на Косово, и пред ноемвриските избори во САД.

Затоа меѓународната заедница дозволи да има избори во Македонија за да може до 1 август да биде формирано Собранието, а до 1 септември новата влада. Притоа, ова ќе бидат први избори во услови на т.н. нова реалност, а тоа е живеење и функционирање во услови на корона пандемијата.

Анкетите покажуваат предност на левата коалиција, но тоа не мора ништо да значи. Има уште две недели кампања а во политиката тоа понекогаш знае да биде доволно време да се подобрат трендовите.

Двете големи коалиции водат различни кампањи и имаат различни стратегии. СДСМ настојува да ги придобие сите ни ваму ни таму гласачи, а ВМРО ДПМНЕ настојува да ги убеди своите разочарани гласачи да гласаат за нив за да биде поразен човекот кој го сменил името.

Најинетересна, не значи и најнеизвесна, туку баш најинетересна ќе биде трката во првата изборна единица меѓу Никола Димитров и Гордана Сиљановска. Иако многумина очекуваа таа трка да биде на ланските претседателски избори, сепак, и на парламентарните избори ќе биде интересно. Димитров вели дека ја почитува и и припаѓа на старата вмро идеа, а Силјановска вели дека не е член на ВМРО ДПМНЕ.

Во последните 30 години ВМРО ДПМНЕ имаше два Претседатели на државата од нивните редови, Борис Трајковски и Ѓорѓе Иванов. Димитров сака да има континуитет со Трајковски, а Сиљановска со Иванов.

Многу клучно ќе биде да се докаже кој е борец а кој слуга на мафојата. Затоа се важни тие бомби на Зоран Милески Кичеец, затоа е важно каде како Црн Петко ќе биде залепен Јордан Камчев. Посебно е тоа прашање важно во првата изборна единица.

ВМРО ДПМНЕ последните денови ја смени реториката и се врати на стратегијата против Преспанскиот и Рамковниот договор, а СДСМ оди на стретегијата да го прикаже лидерот на ВМРО ДПМНЕ како инсталацијата на политичкото и бизнис подземје кои сакаат да се спасат од случајот Империја.

Ќе видиме која стратегија ќе победи на 15 јули. И каква ќе биде улогата на меѓународната заедница пред изборите и по изборите и формирањето на идната влада. Таа влада ќе има исклучително тешка задача да се справи со пандемијата и со сериозните финансиски проблеми со кои ќе се соочиме.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×