Category: Triling

Трилинг – Грчки дилеми – македонски исчекувања

Грчки погледи, македонски реакции. Мицотакис контра Ципрас и Заев. Зошто граѓаните ги зафати летаргија и апатија? Корупцијата ги зацврстува спрегите меѓу олигарсите и власта. Една изборна единица – идеја без реализација. Во неделната панорама на Трилинг разговори со Јоанис Армаколас од грчката тинк тенк организација Елијамеп, универзитетскиор професор Ило Трајковски. Во рубриката ТВ колумна осврта […]

Read More

Трилинг – Септември, наместо плодови, ново орање по браздите на правдата

Септември, наместо плодови, ново орање по браздите на правдата. Лигата на политичките и бизнис олигарси не дозволува битка пред судовите. Како ВМРО-ДПМНЕ ќе се врати на власт, дали партијата остана приватна сопственост на Никола Груевски? Има надеж, модерно и функционално училиште за генерацијата на европска Македонија. Манаки – Битола, со светски имиња и со локални […]

Read More

Трилинг, 10.10.2019

Недела на неизвесности, исчекувања и прогнози. Холандија реши само Македонија, но не и Албанија. Како ќе реагира францускиот претседател Макрон? Пред одлуката на ЕУ Самитот во Брисел – што не очекува? Ќе ја стивнеме ли еуфоричноста од датумот, не дај боже резигнација. Нашите партнери од ЕУ јасно ни ставаат до знаење дека датумот е само […]

Read More

ЕУ – големи надежи, мали шанси

Макрон ја обновува идејата за стара и нова Европа. Франција ја тестира издржливоста на СРМ. Кога поголеми пензии и стабилен Фонд? Дигитален македонски речник како архива на знаењата. Во Трилинг разговори со Блерим Река, Мила Царовска и Шенеси Деребеј.

Read More

Трилинг – ЕУ- неправда и агонија, избори и криза

Избори и криза, ЕУ – неправда и агонија. Македонија пред нов тест – ке успее ли да се совземе? ЕуУпред нови искушенија – како да го ервопеизира Балканот и кому да го остави? Амабасадори велат не очајувајте. Домашните рецензенти предупредуваат на апатија и апстиненција на следните кизбори. Репортерски запис – Битола конзулски град со три […]

Read More

Застареност-амнестија на големиот криминал

Застареност-амнестија на големиот криминал. Дали Милошоски и Димовски отпаѓаат од тимот на Мицкоски? Во Трилинг на овие теми став на Дане Илиев судија и Игор Јанушев генсек на ВМРО-ДПМНЕ. Трилинг репортажа – женски фудбал и судии во тетово со машки монитиоринг. Во премиерно издание и тв колумната на катерина ангеловска за будење на свеста и […]

Read More

Нема датум – РСМ без ЕУ. Какви се традиционалните француски интереси во регионот?

Нема датум РСМ без ЕУ. Какви се традицвионалните француски интереси во регионот? Дали е возможен нов балкански сојуз, како економска шенген заедница? Каков ќе биде одговорот на властите во Скопје? Интервју со претседателката Белградскиот фонд за политичка исклучивост Соња Лихт и универзитетскиот професор Лазар Лазарова ТВ колумна на писателот Дејан Крстевски. Од овој викенд Трилинг […]

Read More

Балкански сојуз – добра идеја или лоша мамка?

Какави искуства и опасности крие фрнацуското вето и алтернативните решенија за Македонија. Трилинг со Дорис Пак, Стојан Андов, Мерсил Билали. Тв колумна на профосорот Кирил Барбареев од УГД – нашите деца европска генерација или изгубени во македонскиот систем.

Read More

Мафијашите се во нашите редови – судиите се заштитени криминалци

Европскиот воз оди на спореден колосек. Дали во Скопје пристигнува евроскептицизмот? Зошто балканскиот шенген е одлично алиби за Макрон? Трилинг интервју со Фрчкоски и Чупоска. Филмски кадри на среќата – режисерот Борјан Зафировски ги бара и светлите оази на урбана Македонија.

Read More