Category: 24 Otvoreno

24 Отворено – Владата еквилибрира меѓу барањата на работниците и на газдите

Нов закон за работни односи, недела неработен ден, државната помош за работниците, а не за компаниите, покачување на минималната плата – низа од прашања се надвиснати над работникот денес во Македонија. Синдикатите разединети, но со горе долу слични барања. Владата еквилибрира меѓу барањата на работниците и оние на газдите. На иста маса, во 24 отворено, […]

Read More

24 Отворено – Дигитално образование – да или не?

Дигитално образование, да или не? Реформа која како и сите претходни кренаа голема врева во јавноста. Дали повеќе кај родителите и невладините организации или кај децата и учениците? Се најавуваат бојкот и протести, а за потребата од дигитално образование овие денови се зборува гласно. Гости во 24 Отворено беа министерката за образование и наука Мила […]

Read More

24 Отворено – Ќе има ли правда на штедачите на Еуростандард банка?

На ден пред одлуката на Уставниот суд за оценка на уставноста на дел од законот за банки, штедачите на Еуростандард банка и јавноста во очекување – дали ќе има непристрасно оценување на судиите. Се бара фондот за осигурување на депозити да нема предност при наплатата од стечајната маса, туку тоа да бидат штедачите и другите […]

Read More

24 отворено – Кој ќе излезе како победник во спорот меѓу Бугарија и Македонија?

Планот на Љубчо Георгиевски за решавање на спорот со источниот сосед – историски пуч или реал-политика на 21 век. Софија во предизборна треска во обид да ги искористи македонските политички препукувања. Скопје консензуално ги одби поентите на поранешниот македонски премиер. Македонската нација пред предизвик за одговор. Кој ќе излезе како победник во спорот меѓу Бугарија […]

Read More

24 Отворено – Интервју со претседателот Стево Пендаровски

Од милениумските цели за еднаквост правда и развој до „Јавна соба“, партиски вработувања и распарчени перспективи – сите погледи кон претседателот, ќе стане ли вистинско засолниште за граѓаните кога политичките актери не можат да испорачаат резултати? Растечка перцепција за корупцијата, пописот како поле за политичко жонглирање, Бугарија кочничар за целите на Македонија. Дали Пендаровски ја […]

Read More

24 отворено – Дали најавениот комбиниран модел на настава е однапред осуден на неуспех?

Апсурди на македонската корона криза. Се функционира, само училиштата останаа затворени. Кога и дали ќе почнат учениците да одат на училиште? И најважното, како ќе се одвива наставата. Подготвени ли се професорите за онлајн предавања? Што од тоа ќе добијат учениците? Дали најавениот комбиниран модел е однапред осуден на неуспех? Во 24 Отворено, со Мила […]

Read More

24 Отворено – Дали треба да се прогласи вонредна состојба?

Во екот на најголемата закана на општеството, коронавирусот дебатираме со Владо Бучковски, Љубомир Фрчкоски и Алберт Муслиу за превентивата, мерките кои се преземаат и дали треба да се прогласи вонредна или кризна ситуација.

Read More

24 Отворено – Има ли политиката страв од успешни жени?

Дали партиите ќе понудат радикална промена на престојните предвремени парламентарни избори – колку и како ќе бидат застапени жените – идни пратенички? Има ли политиката страв од успешни жени? Дали министерките покажаа дека подобро делат правда, поквалитетно ги менаџираат јавните финансии, имаат стратегија во одбраната и поголем слух за социјалата? Дали освен пополнувањето „дупки“ во […]

Read More

24 Отворено – Кој ќе ја добие битката за неопределените?

Власта маршира за правда, опозицијата во катарза на внатрешните поделби. Може ли во предвечерие на изборите – Заев да ги испорача ветувањата за правда? Mоже ли Мицкоски да прикаже поинаков пристап? Кој ќе ја добие битката за неопределените – тој ги добива изборите. Во 24 Отворено со Драган Данев, ВМРО-ДПМНЕ, Мухамед Зекири, СДСМ, новинарите Сашо […]

Read More