Цела Европа се префрли на шведскиот модел, зарем не го признава тоа?ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Многу научници тврдат дека резултатот од ваквото однесување е зголемување на бројот на смртни случаи од коронавирус, додека слободарските политичари и активисти тврдат дека Шведска може да биде пример за сите земји.
е?

Со новиот бран на епидемија на вирусот корона, европските земји повторно воведуваат некои мерки, а експертите проценуваат дека Европа, и покрај ограничувањата, сè повеќе се обидува да го спроведе шведскиот модел чија главна основа е довербата во одговорноста на секој граѓанин, пишува „Newујорк тајмс“, пренесува Танјуг.

Новата нормалност не е никаде поневообичаена отколку во Шведска, која е скоро единствената земја на Запад што одби да воведе целосна блокада оваа пролет, и немаше други задолжителни ограничувачки мерки.

За време на „Црната пролет“, Шведска не ги затвори своите граници, јавниот превоз функционираше непречено, па дури и ресторани, кафулиња, јавни институции, фризери и студија за јога останаа отворени.

Спречувањето на инфекцијата се засноваше на шведска солидарност и доверба, односно на довербата на властите во граѓаните дека мерките како одржување на далечина и редовна хигиена на рацете ќе се чуваат доброволно. Дали тоа било правилна одлука или не, е предмет на дебата низ целиот свет со месеци.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×