Трилинг – Хрватско претседавање, француско премислување, македонско исчекување

Хрватско претседавање, француско премислување, македонско исчекување. Дали во наредните шест месеци може да се очекува преку Брисел и Загреб да се усвои и новата методолгија за проширување, се перманентен мониторинг не само врз кандидатите, туку и за членките на Унијата? Интервју со новата хрватска амбасадорка Нивес Тигањ.

На стартот од новата година се покажуваат сите знаци на изборната атмосфера. Нема кохабитација во техничката влада. Не се знае дали ке дојде до обединување во албанското гласачко тело на опозицијата. Неизвесно е дали законот за одбрана ќе се усвои со двотретинско мнозинство, пред очекуваната ратификација на протоколот за прием за членство во НАТО. Медиумските настапи и партиските реторики кај македонскиот блок само навестуваат за што ке се вкрстат изборните копја? Во Трилинг, универзитетски професор и поранешен пратеник на ВМРО-ДПМНЕ.