Тој никогаш не си прости за една работа. Во Хаг замина како скршен човек. На убиецот ритуално му се одмазди. Се сомневаше во АрканИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

За Ратко Младиќ се напишани илјадници страници, медиумски извештаи, полуинформации, спинови и спротивставени ставови. Во вторникот тој беше осуден на доживотен затвор со конечната пресуда изречена од судот во Хаг. Сепак, една трагична епизода сигурно го зазема најважното место во биографијата на генералот.

Станува збор за мистериозното и никогаш целосно расветленото убиство на неговата ќерка Ана, која заврши под чудни околности.

Како што кажуваат поранешниот агент на УДБА и поранешниот шеф на белградската полиција, Божидар Спасиќ и Марко Ницовиќ, генералот бил убеден дека Жељко Ражнатовиќ Аркан стои зад ликвидацијата на неговата ќерка.

Поради тоа, генералот одлучи да му се одмазди на соработникот на Аркан, и тоа не на каков било начин, туку со ритуално убиство.

Имено, убиецот на Ана бил застрелан двапати во главата, два истрела, по едно во секое око.

Како што рече Божидар Спасиќ, поранешен агент на државната безбедност, ќерката на Младиќ сакаше да оди на апсолвентска екскурзија со Медицинскиот факултет, но генералот беше против тоа.

Не можејќи да ја убеди, Младиќ ангажирал пријател да ја чува неговата ќерка додека таа била во Москва.

На почетокот на 90-тите години, Младиќ го молеше својот добар пријател кој во тоа време беше во Москва да ја чува и заштити неговата ќерка додека таа беше во Русија. Само кога добил уверување дека Ана ќе биде безбедна илјада проценти, генералот и дозволил да патува, изјави Спасиќ.

Како што објасни, поради таа дозвола и патувањето на Ана, Младиќ никогаш не престанал да се кае.

По нејзиното пристигнување во Москва, се случи непријатен инцидент помеѓу тој човек и Ана. За жал, имаше физичко и сексуално насилство. Во исто време, пријателот на Ратко го ограбил и сефот во кој имало пари за нејзино образование. По сето тоа, Ана го известила својот татко и наскоро починала под трагични околности, продолжува Спасиќ.

Според податоците што пристигнале во Државната безбедност во тоа време, јасно е дека генералот бил решен да ја земе правдата во свои раце. Ратко подоцна испрати двајца соработници во Москва да го пронајдат тој човек. Лесно го најдоа. Човекот наскоро бил пронајден мртов. Тоа е информацијата што пристигна во мојата канцеларија во тоа време, тврди Спасиќ

Сомнежот на генералот во Аркан, како директно одговорен за смртта на Ана, неодамна за српски Телеграф го потврди и поранешниот началник на белградската полиција, Марко Ницовиќ.

Младиќ буквално го избрка Аркан од Босна! Врзан како куче во приколка со камион, тој го претера преку Дрина и му рече: Немој никогаш да помислиш дека некогаш повторно ќе зачекориш во РС. Ниту Аркан, ниту неговите луѓе навистина не го сторија тоа повторно. Не е исклучено тој од одмазда и повредена суета да го удрил Младиќ таму каде што најмногу ќе го повреди и да ја убие неговата ќерка, рече Ницовиќ.

По смртта на Ана, генералот се бореше со вината затоа што тој знаеше дека е убиена поради него. Неговата последна желба пред да замине за Хаг беше да го однесат на нејзиниот гроб. На крајот на мај, желбата на Младиќ беше исполнета. Поранешниот обвинител за воени злосторства Владимир Вукчевиќ за српски Телеграф изјави дека последната посета на Младиќ на гробот на неговата ќерка траела 45 наместо предвидените 30 минути.