Српскиот министер за полиција со опасна и скандалозна изјава. Српскиот свет ќе биде единствена држава. Србите ќе се обединат без војнаИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

За мене, српскиот свет е единствена држава, обединување, но на мирен начин, без ниту еден истрелан куршум, изјави претседателот на Движењето на социјалистите (ПС) и српски министер за внатрешни работи, Александар Вулин.

Гледате, што се случи со Германија. Кој би се заколнал по Втората светска војна дека Германија ќе се обедини, а таа се обедини. Полека, да не брзаме. Јас гарантирам само едно, на мирен начин. Без ниту еден груб збор, рече Вулин како гостин во емисијата Хит твит, на ТВ Пинк.

Тој додаде дека ќе разбереме дека начинот на зачувување на мирот на Балканот е секој да знае каде се нивните граници, каде ќе живее и како ќе живее.

На забелешката на водителката дека ЕУ не гледа со симпатии кон „обединетиот српски свет“, Вулин праша дали станува збор за истата ЕУ ​​која позитивно гледа на Голема Албанија.

Тој додаде дека огромното мнозинство граѓани се за ЕУ ​​и ја почитуваат таа позиција, но дека не мора да ја поддржуваат секој пат.

Вулин истакна дека е убеден дека обединувањето ќе се случи без никакво насилство.

Не знам колку ќе трае, но знам дека прво мора да станеме обединети во политичка смисла, дека мора да се свртиме кон Белград и дека тие одлуки што одлучуваат за нашето постоење мора да бидат донесени во Белград, рече Вулин.

Тој посочи дека Србите влегле во двете Југославија без политичка партија и без претставник и дека сите други не ја направиле таа грешка, од Хрватската селска партија до хрватските комунисти предводени од Јосип Броз Тито.

СНС и Александар Вучиќ се единствената политичка организација што има неоспорен политички авторитет каде и да живеат Србите. Зошто да ја изгубиме таа способност да комуницираме за важни работи на единствен начин, праша Вулин.

Тој потсети дека во Бујановац и Прешево, кога треба да формираат локална власт, тие одат во Тирана.
Тоа е Европа за која зборувате, тоа е во ред, а Србите не смеат да зборуваат ниту за Република Српска. Јас не смеам да барам највлијателниот и најсакан политичар меѓу Србите, Александар Вучиќ, да биде претседател на сите Срби, рече Вулин.