Славниот Џони Деп беше многу задоволенИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Снимките од улиците на српскиот главен град стануваат се повеќе актуелни и привлечни за светската кинематографија.
Така, неодамна, снимките кои беа направени минатата година на улицата Косовска и пред Стариот двор, беа прикажани во култниот филм Минамата со славниот Џони Деп во главната улога. Наместо во Њујорк и на Бруклинскиот мост, сцените за новиот филм, чија светска премиера ќе биде во наредниот период, се снимаа на Бранковиот мост, пишува Новости.
Аголот на Кондина и Светогорска е прикажан и во моментално популарниот филм Тома, кој е посветен на најголемиот југословенски боем, Тома Здравковиќ. Од почетокот на годината, властите во Белград издадоа 144 дозволи за користење на јавните патишта, не само за потребите за снимање, туку и за телевизиски спотови и реклами.

Покрај барањата за промена на сообраќајниот режим, добиваме и барања за паркирање возила во зоната за снимање. Исто така, потребно е да се плати одредена административна такса при поднесување на барањето, а потоа дозволата се издава на организаторот на снимањето, велат надлежните.
Исто така, филмските екипи престојуваа во Косовска, Македонска, Цетињска, Нушичева, но и Пожешка на Баново брдо, Кралот Милан и Теразије, како и во тунелот Теразије. Покрај центарот на градот, листата на барани улици ги вклучува и оние од периферијата.

Меѓутоа, иако филмските екипи порано беа многу интересни за станарите, на чии улици беа снимени холивудски сцени, денес тие имаат се повеќе забелешки. Им пречи бучавата, но и постојаното зафаќање на патот, поради што го пријавуваат проблемот до надлежните институции. Апликациите доаѓаат од целиот град, и најмногу од делот на професорската колонија, каде станарите веќе немаат разбирање за филмаџиите. По тој повод, тие неодамна собраа потписи за петиција, која не вроди со плод.

Навигација на напис