Почина Давид Сасоли, претседателот на Европскиот парламент – Фокус


Претседателот на Европскиот парламент, италијанскиот социјалдемократ Давид Сасоли, почина ноќта од понеделник кон вторник во Италија на 65-годишна возраст, соопшти неговиот портпарол.

„Давид Сасоли почина на 11 јануари во 1:15 часот во Онколошкиот центар во Авијано, Италија (северно од Венеција), каде што беше хоспитализиран“ од крајот на декември“, соопшти на Твитер, Роберто Куило, портпарол на Дејвид Сасоли.
„Датумот и местото на погребот ќе бидат објавени во наредните часови“, додаде тој.

– Advertisements –

Во понеделникот попладне, неговиот портпарол објави хоспитализација на претседателот на Европскиот парламент од крајот на декември „по сериозни компликации поради дисфункција на имунолошкиот систем“ и ги откажа неговите официјални активности.

Поради тоа што во минатото боледуваше од леукемија, Сасоли веќе беше хоспитализиран оваа есен поради пневмонија, што го оддалечи од Европскиот парламент неколку недели.

Поранешниот новинар, водител на телевизиските вести во Италија, пред да се сврти кон политиката, Давид Сасоли е на чело на парламентот во Стразбур од 2019 година. Неговиот мандат заврши овој месец, на половина од петгодишниот законодавен дом.

Изборите за негов наследник во моментов се закажани за 18 јануари.

Неговата група, Социјалдемократите, втората политичка сила во Европскиот парламент, се повлече за да номинира свој кандидат во средината на декември, отворајќи го патот за избор на кандидатот на ЕПП (десно), сегашната прва потпретседателка на ЕП, малтежанката Роберта Мецола.

ИЗВОР. ФОКУС

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×