Како звучи силен земјотрес? Се бучи и татни. Објавено е застрашувачко видео од вчерашниот земјотрес во ПетрињаИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

На снимката се слуша татнежот на земјотресот.

Вчера во 15:43 часот, сеизмолозите од Сеизмолошката служба на Република Хрватска забележаа прилично силен земјотрес со епицентар кај Петриња.

Јачината на земјотресот беше 3,8 степени според Рихтеровата скала, а интензитетот во епицентарот беше од 5-ти степен на скалата ЕМС. Земјотресот се почувствува во пошироката околина на Петриња, Сисак, Глина и Поповача.

Во 16 часот и една минута е забележан слаб последователен земјотрес со епицентар кај Петриња. Јачината на земјотресот била 2,3 според Рихтер, а интензитетот во епицентарот на III степен од скалата ЕМС.

На Инстаграм се појави видео од надзорна камера која го овековечи моментот на земјотресот. Како што можете да видите, фотоапаратот добро се тресеше. Покрај тоа, имаше силен татнеж.