Илјадници луѓе очајнички чекаат да одлетаат од земјата, а некој внатре во авионот паркирал автомобил (видео)ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Необичен детал може да се забележи во видеото што го објави Скај њуз од Kабул. Додека илјадници луѓе чекаат спасувачки лет од Кабул, а рокот за евакуација што го поставија Талибанците истекува, некој натоварил автомобил во авионот.

Американците и нивните сојузници се обидуваат да евакуираат илјадници Авганистанци откако Талибанците ја презедоа власта во земјата. Крајниот рок за евакуација е 31 август, Талибанците се закануваат дека нема да го продолжат рокот и тие ќе го разберат присуството на Американците како продолжение на окупацијата.

На аеродромот во Кабул системот пропаѓа, луѓето се туркаат едни со други, умираат во стампедо, на почетокот дури беа врзани за авионите и паднаа на земја, пренесува 24sata.hr.

Покрај тоа, некој ги напаѓа сојузниците, пука кон аеродромот, а Талибанците велат дека не се тие.

Но се појави едно видео кое е многу чудно, во најмала рака. Сликата е всушност дел од видеото објавено од Скај њуз

Во внатрешноста на авионот со бегалци од Авганистан, а за едно место во авионот, луѓето буквално се борат, кршат и газат, бидејќи тоа место значи спас за нив, во авионот може да се види автомобил.

На видеото од Кабул емитувано на Скај њуз јасно се гледа автомобил натоварен во авионот. Има многу реакции дека место овој автомобил, уште 20, 30, ако не и 50 луѓе лесно би се сместиле во авионот и би заминале на безбедно место, надвор од Авганистан.