Израел обезбеди 1,5 милијарди долари за потенцијален напад врз Иран, дали добија зелено светло за тоа?ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Израел одобри буџет од пет милијарди шекели (1,5 милијарди долари) за потенцијален напад врз иранската нуклеарна програма, објави израелската ТВ Канал 12.
Тој износ е три милијарди шекели од претходниот буџет и дополнителни два милиони од буџетот што се очекува да бидат одобрени во ноември.
Таа сума вклучува средства за разни видови авиони, беспилотни летала за собирање разузнавачки информации, специјално оружје потребно за таков напад, на чија цел ќе бидат утврдени подземни објекти. Извештајот, кој не ги споменува изворите, беше објавен откако американските воздухопловни сили успешно го тестираа новиот уништувач на бункерот GBU-72 Адвент 5К.

Израелските медиуми наведуваат дека може да се користи бомба од околу 2.270 килограми. GBU-72 би носел тежок бомбардер или борбен авион, а Израел нема бомбардери што би можеле да носат толку големи разурнувачи. Помала бомба GBU-28 беше тајно продадена на Израел во 2009 година, но се смета дека не може да навлезе во нуклеарната централа Фордо, сместена длабоко под планината.
Американскиот тест наводно се базира на искуството од израелското бомбардирање на подземната тунел мрежа на Хамас за време на последната војна во појасот Газа во мај, објави Канал 12. Целта е да се оживее нуклеарниот договор со големите сили. Иран ги прекина преговорите со САД во јуни, а во меѓувреме, новиот ирански претседател, тврдиот Ебрахим Раиси, беше избран да се спротивстави на договорот.

Во септември, израелскиот началник на Генералштабот Авив Кохави изјави дека земјата во голема мера ги забрзала подготовките за акција против иранската нуклеарна програма и дека за тоа е наменето значително зголемување на буџетот за одбрана. Кохави во јануари рече дека израелската армија подготвува оперативни планови за моќен воен удар, и во август дека иранскиот нуклеарен напредок ја поттикна војската да ги забрза плановите благодарение на новиот буџет.
Израелскиот премиер Нафтали Бенет предупреди на Генералното собрание на ОН во септември дека „зборовите нема да ги запрат центрифугите“ и дека Израел нема да дозволи Иран да се снабдува со нуклеарно оружје. Администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден изјави дека се уште се стреми кон заедничко враќање на Иран и САД на договорот, но исто така предупреди дека нема да чека бесконечно Техеран да го стори тоа. Доколку Иран не се врати на преговорите, американскиот државен секретар Ентони Блинкен му рече на израелскиот колега Џаир Лапид дека сите опции се на маса, објавија израелските медиуми.

Навигација на напис

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×