Заев и Гаши неделава ќе договорат и министри – Фокус


СДСМ и Алтернатива до крајот на неделава треба да постигнат конечен и детален договор за коалициска соработка, врз основа на кој парламентарното мнозинство ќе се зголеми на 64 пратеници, велат за Фокус извори од двете партии.

-Се уште нема договор кои министерски ресори и други позиции треба да ги преземе Алтернатива, но тоа ќе се дефинира најдоцна до петок – ни изјави висок функционер на СДСМ.

– Advertisements –

И од Алтеранива велат дека до овој момент нема конкретна понуда, ниту конкретни барања за позициите што треба да ги добие партијата.

-Моментално, ги финализираме принципите на заедничко владеење и програмските определби. Потоа следува делот за ресорите и кадровската политика – ни одговорија од Алтернатива.

Инаку, лидерите на двете партии, Зоран Заев и Африм Гаши, веќе постигнаа начелна согласност за соработка во рамки на владата и притоа најавија консултации околу можните кадровски решенија.

Според неофицијални информации, Алтернатива го пикирала Министерството за здравство, а во комбинација уште се споменуваат министерствата за култура и за образование, како и испразнетото министерско столче во земјоделие.

В.С.

ИЗВОР. ФОКУС

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×