Експерти за отрови работеле за КГБ и ЦИАИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Повеќето од најдобрите експерти за отрови и највештите трујачи работеле во КГБ во времето на СССР, а пред тоа и во НКВД и МГБ. Во странство, каде што непријателот не може да биде фатен, мачен и стрелан, се појавува незабележителен човек во сиво, по состанокот со него непријателот умира, понекогаш веднаш, а понекогаш и по кратко боледување.

Сите ефективни советски отрови не биле создадени од шпиони. Во 1937 година, основана е тајна лабораторија за токсикологија од професорот Григориј Маирановски, која припаѓа на 12-от оддел на НКВД. Како и самиот оддел, лабораторијата ја води генералот Павел Судоплатов, познат шпион и диверзант. Кога Маирановски беше уапсен во 1951 година како „космополит и заговорник“, тој за време на сослушувањата рече дека отровите за специјални операции биле тестирани на лица осудени на смрт или доживотна робија. Во 1953 година уапсениот Судоплатов ги потврди своите зборови.

Од обесчестениот генерал на државната безбедност, истражителите дознале за четири случаи на елиминација на несакани непријатели со отрови, извршени во различни земји низ светот. Во сите случаи, бил користен отровот кураре, подготвен и спакуван од Маирановски и неговите подредени. Маирановски не верува во никого и лично ги извршува убиствата. Професорот не го напуштил логорот сè до 1962 година. Иронично, откако бил уапсен во Берија, главниот трујач на СССР не бил амнестиран по признанијата и продолжил да седи зад решетки како „соучесник на Берија“. По ослободувањето, тој не живеел долго и починал во многу чудни околности, со симптоми слични на труење.

Кон крајот на 1950-тите,се појавува потреба да се елиминираат членовите на имигрантските организации, руски и украински, кои тесно соработуваа со ЦИА. Но, без прецизниот Маирановски, работите не одат како што треба. Николај Хохлов, назначен за водач на група убијци во Сојузна Република Германија во 1954 година, одлучи да не се врати во својата татковина и, наместо да ги изврши планираните атентати, им раскажа се на американските разузнавачи

Хохлов веднаш беше привлечен во канцеларијата на ЦИА во Минхен. Агентот им признал на Американците дека една од неговите задачи е да го убие Александар Керенски. На располагање на атентаторите на КГБ се наоѓаат тивки пиштоли од мал калибар со затруени куршуми, кои работат беспрекорно.

Николај Хохлов беше важен играч за персоналот на ЦИА и од страв да не го изгубат бил префрлен во САД. Но, долгите раце на руските тајни служби стигнуваат до предавникот преку океанот. На една од таканаречените вечери за емигранти, некој посипува смртоносна доза радиоактивен талиум на кафето на Николај.

На Хоклов му се слоши веднаш по забавата, но, колку и да е чудно, тој не умре. Американските лекари му помагаат да се справи со тешка форма на зрачење. Тврдоглав и огорчен, поранешниот советски шпион долго време ги нервира своите поранешни колеги.

Американските разузнавачки служби не заостануваат во однос на советските по активност, па дури и ги надминуваат до одреден степен. ЦИА има повеќе пари и поради тоа и можности, а принципите, доколку ги има, се дури и помалку од оние на КГБ. Тие не се оптоварени од конвенции и предрасуди, разузнавачките агенти работат со најопасните извршители на планетата за да ги извршуваат своите цели со сите потребни средства.

ЦИА не сака ги сака отрови и постапува грубо и цинично За Американците е полесно да плаќаат насилници да ја погодат целта со куршуми отколку да мешаат со отрови. Но, кон крајот на 1950-тите, ЦИА мораше да обрне внимание на отровите. Малку на југ од Флорида, се појавува државата Куба, предводена од Фидел Кастро, кој не може едноставно да се елиминира. За Кастро, Американците развиваат десетици обиди за атентат, од кои некои се многу невообичаени. Тие дури планираат да му претстават на кубанскиот лидер опрема заразена со бацил од туберкулоза.

Но, поради својата среќа или недостаток на професионализам на американските агенти, Фидел успеа да избегне смрт. Еден од обидите за атентат не успеа поради фактот што отровниот сладолед на Кастро цврсто замрзна во мразот на замрзнувачот, каде што го чуваше атентатор.

Тие, исто така, се обидуваат да го отрујат кубанскиот водач со помош на неговите омилени пури. Првично беше одлучено да се стават бацили на ботулизам во тутунот, но потоа се напушти идејата. Друг пат, беше развиен уште понеобичен план – да додадат халуциноген во пурите, така што Фидел, кој сака долги говори пред луѓето, да започне да зборува глупости и да се дискредитира себеси. И оваа опција е напуштена.

Лабораториите на ЦИА прават дури и специјална рачка за пиштол со куршум исполнет со синтетички отров Блеклиф 40. Еден од неговите поручници, кого Американците успеаја да го регрутираат, мора да го застрела кубанскиот водач. Но, тие повторно не успеваат.

Рум со цијанид, пита со банана со стрихнин, антипсихотични морски ракови во крем – напишани се книги за неуспешните обиди на ЦИА да го отруе Фидел Кастро. Професионално, советските атентатори далеку ги надминуваат американските. Да, тие би можеле да станат предавници, ветувајќи им богат и мирен живот на Запад, но сепак ја знаат својата работа.

Поради неуспесите на труењето на Кастро, интересот за отрови во СССР опадна, а во 1970-тите никој во САД не прибегнуваше кон отрови. Дојде до точка дека кога клучниот агент на ЦИА во СССР, Трианон, побара отров кураре за себе, во случај на неуспех, тие не можеа веднаш да го пронајдат и имаа потешкотии. На крајот, тие сепак го подготвуваат и го испраќаат во Москва.

Агентот Александар Огородник ја искористил првата доза за да ја отруе својата сопруга, која започнала да се сомнева дека работи за странски разузнавачки служби, а втората ја проголтал кога пристигнале агентите на КГБ. Но, најголемата глупост за ЦИА со отровите се случи во францускиот град Рона-Сен Експрес во 1951 година.

Илјадници селани одеднаш го губат умот. Кошмарите и халуцинациите почнуваат да ги прогонуваат, а некои целосно го губат инстинктот за самоодржување и прават опасни работи. Некои скокаат низ прозорците, други проголтуваат средства за чистење канализација. Седум лица умираат, а 50 го губат умот и им е потребна психијатриска помош. Истрагата покажува дека причина за масовното лудило е контаминација на брашното со ергот, но оваа верзија не е потврдена.