Гравитацијата на Месечината ќе се предизвика големи поплави!?ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Веќе, многу градови на брегот на Соединетите држави имаат проблем со поплави што се случуваат поради плимата и осеката, или периодичното покачување на нивото на морето. Американската национална администрација за истражување на океаните и атмосферата (НОАА) извести за повеќе од 600 такви поплави во 2019 година.

Експертите на НАСА, пак, предвидуваат уште поголеми проблеми од средината на 2030-тите, како резултат на покачувањето на нивото на морето, но и на месечината. Според новото истражување, за десет години ќе започнат поплави што ќе се појават во серија од еден месец или подолго, во зависност од положбата на Месечината, Земјата и Сонцето.

Кога Месечината, Земјата и Сонцето ќе се усогласат на одреден начин, нивното гравитационо влечење делува на океанот, така што крајбрежните градови наскоро можат да се соочат со поплави што ќе се случуваат секој втор ден, пишува НАСА .

Нискостеблестите области во близина на нивото на морето се повеќе се изложени на ризик од зголемено поплавување, а ова само ќе се влоши. Комбинацијата на гравитационо влечење на Месечината, зголемувањето на нивото на морето и климатските промени ќе доведат до уште полоши поплави на нашите брегови и околу светот, рече менаџерот на НАСА, Бил Нелсон.

Многумина сега го поставуваат прашањето – како Месечината може да влијае на зголемувањето на фреквенцијата на поплавите? Зарем Месечината нема своја фиксирана орбита околу Земјата? И, дали тоа може дополнително да влијае на нивото на морето, со познатите ефекти на плимата и осеката?

Одговорот е – да. Имено, на секои 18,6 години, Месечината поминува низ циклус на мали промени во орбитата наречена месечево мирување. Тоа не е нов или опасен процес, првпат е снимен во 1728 година.

Иако Месечината влијае на плимата и осеката секојдневно, влијанието на нејзината гравитациска сила не е со еднаква сила секоја година. Бидејќи во текот на 18,6-годишниот циклус претрпува промени во орбитата, односно ја менува својата позиција во однос на Земјата, тој е исто така одговорен за дополнителни промени во плимата и осеката.

Во првата половина од циклусот, тоа предизвикува плима што е пониска од просечната и осека што е поголема. Во втората половина, плимата се зголемува, а осеката се намалува. Така, првата половина на 18,6-годишниот лунарен циклус го потиснува ефектот на покачување на нивото на морето, додека втората го зголемува. Сепак, поради глобалниот пораст на нивото на морето, плимите се се поголеми, па затоа наскоро ќе имаме се повеќе проблеми со поплавите.

Месечината сега е во фаза на циклус кога плимата се засилува, но засега сè уште нема значителни поплави, ако го погледнеме просекот за таа област. Сепак, во средината на 30-тите години од овој век, нема да имаме толку среќа бидејќи дотогаш нивото на морето ќе се искачи уште повеќе, така што жителите на скоро сите крајбрежни области на САД и Хаваи ги чекаат почести, односно значителни поплави, според пишувањето на НАСА.