14.000 научници со предупредување до светот. Климатските промени водат во катастрофаИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Во новиот извештај, научниците предупредија за драматичната состојба на нашата планета.

Се приближуваме или веќе ја преминавме точката поврзана со критичните делови на системот на Земјата, вклучувајќи го западен Антарктик и ледената покривка на Гренланд, потоплите води околу коралните гребени и дождовните шуми на Амазон, се вели во студијата.

Имајќи го предвид овој алармантен развој на ситуацијата, потребни ни се кратки, чести и лесно достапни информации за климатските состојби, изјавија тие.

Во 2019 година, 11.258 научници објавија извештај во списанието BioScience во кој предупредија на мрачни климатски промени. Речиси две години подоцна, ситуацијата не се промени многу, потсетува Science Alert.

Особено загрижува зголемувањето на бројот на природни катастрофи поврзани со климатските промени, вклучувајќи ги и мегапожарите во Австралија 2019-20, како и фактот дека трите главни гасови на стаклената бавча – јаглерод диоксид, метан и нитрооксид соборија рекордни концентрации во атмосферата во 2020 година, а потоа и во 2021 година. И тоа и покрај промените предизвикани од пандемијата со ковид 19, рече екологот од Универзитетот во Сиднеј, Томас Њусом.

Новиот извештај, кој беше објавен и во BioScience, беше потпишан од уште 2.800 нови научници, кои изјавија дека законодавствата во многу држави уште во 1990 година официјално ја прогласија или ја признаа кризната состојба со климатските промени и дека се работи на промена на политиката со цел да се ублажи штетата што ние направи на планетата.

Истражувачите предлагаат пристап со од три страни, зголемување на цените на јаглеродот, глобално затемнување и можна забрана за фосилни горива, како и развој на климатски резерви за заштита и враќање на биодиверзитетот и намалување на емисиите на јаглерод (на пример во дождовните шуми на Амазон).

Климатските научници се обидуваат да укажат на опасностите од климатските промени од 1960 -тите, а од 1980 -тите нудат различни решенија. Но, и покрај фактот дека е познато дека фосилните горива ја уништуваат климата на Земјата, емисиите на стаклените гасови се зголемуваат секоја година, што доведе до глобално затоплување.

Научниците сега предупредуваат дека Земјата нема повеќе време. Предлагаме итна промена со цел да се намали емисијата на штетни гасови и прекумерната експлоатација на природните ресурси, рече Њусом.

Се уште постои можност финансиската поддршка за жртвите на пандемијата да се пренасочи кон климатски активности и да поттикне намалување на употребата на фосилни горива – наведоа експертите.

И покрај фактот дека повеќето од 31 витални знаци на планетата – како што се промените во океаните, топењето на мразот и промените во бројот на домашни животни – достигнаа ужасни рекорди, постојат некои знаци на надеж.

Помеѓу 2018 и 2021 година, употребата на сончева енергија и енергија од ветер се зголеми за 57 проценти (иако се уште е 19 пати помала од потрошувачката на фосилни горива).

Исто така, помеѓу 2018 и 2021 година, регистрирано е силно зголемување на отфрлањето на фосилните горива. А од 2019 година, имаше помала потрошувачка на енергија добиена од фосилни горива, иако научниците велат дека ова е првенствено поврзано со пандемијата.

Новиот извештај е објавен пред објавувањето на извештајот на Меѓународниот панел за климатски промени (ИПЦЦ) следната недела, за кој научниците се надеваат дека ќе го привлече вниманието на званичниците и ќе ја продлабочи политичката волја за спроведување на неопходните промени што буквално ќе го спасат светот.