Шешељ и Аркан беа оперативно под контрола на службитеИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Зоран Мијатовиќ, поранешен шеф на белградскиот центар за државна безбедност и помошник на началникот на тајната полиција Јовица Станичиќ, открива досега непознати детали за клучните актери на српската политичка сцена во 90-тите и раните 2000-ти години.

Мијатовиќ наведува дека Србија му дала доверлива документација на Хашкиот трибунал и дека таа документација не била измерена во килограми, туку во тони:

“Прекумерноста и неселективноста во испраќањето документи ја карактеризираа нашата соработка со Хаг, особено за време на премиерот Воислав Коштуница. Големиот Србин Воислав се однесуваше интересно кога станува збор за Хаг. Тој промовираше таканаречени доброволни предавања, збогувања, даваше подароци, српски патеше и сочувствуваше пред некои информативни служби на Владата на Србија. Документите се документи, а хартијата издржува сè – вози до Хаг, кој те прашува што пишува “.

На прашањето каква е врската на ДБ со водачот на радикалите, Воислав Шешељ и водачот на паравоената српска доброволна гарда, Жељко Ражнатовиќ Аркан, Мијатовиќ рече:

“Никаква. И Шешељ и Аркан беа во оперативна обработка на службите. Ние го обработувавме Аркан поради основано сомнение дека извршил воени злосторства на територијата на поранешна СФРЈ. А Шешељ беше во процес уште додека живееше во Сараево, а српската служба продолжи да го обработува како екстремист и кога се пресели во Србија “, рече Мијатовиќ.