Тој беше врската меѓу Женева и владата во РимИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Италијанското обвинителство официјално покрена обвинение против висок службеник на Светската здравствена организација (СЗО) за лажење во врска со извештајот за коронавирусот од здравствената агенција на ООН со седиште во Женева, објави Асошиејтед прес.

Обвинителите од градот Бергамо го обвинија Италијанецот Раниери Гуера, помошник генерален директор на СЗО, дека кажал погрешни работи кога доброволно се пријавил да биде сослушан во ноември. Гуера беше врската на организацијата со седиште во Женева со владата во Рим откако Италија стана првиот епицентар на епидемијата во Европа на почетокот на минатата година.

Обвинителството во Бергамо истражува голем број смртни случаи во северниот италијански град и дали слабата подготвеност на властите имала никаква улога во тоа. Тие го земале во предвид извештајот на СЗО во кој се тврди дека Италија не го ажурирала својот план за подготвеност за пандемија од 2006 година.

Здравствената агенција на ООН го симна извештајот од својата веб-страница на 14 мај, еден ден откако беше поставен, и не го објави повторно. Се чини дека целта била да се поштедат од критиките и тужбите на италијанската влада, потсетува АП.

Раниери Гуера беше висок функционер во италијанското Министерство за здравство од 2014 до 2017 година.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×