Состојбата во градинките е стабилна, има нови позитивни 14 дечиња и 34 вработени – Фокус


Министерката за труд и социјална политика Јахода Шахпаска вели дека состојбата поврзана со ковид-пандемијата во детските градинки е стабилна. Тие остануваат и натаму отворени, но се следи ситуацијата и дополнителни мерки ќе бидат преземени согласно тоа како таа ќе се развива.

-Во градинките согласно последниот неделен извештај има нови 14 позитивни дечиња, и 34 вработени. Состојбата во градинките е под контрола. Со денешна дата 15500 деца се присутни во градинките и секоја седмица интересот на родителите за носење на децата во градинки се зголемува. Но, имајќи предвид дека по здравствените пототоколи во градинките смее да бидат згрижени 21300 деца, се уште има места за згрижување, рече министерката Шахпаска одговарјќи на новинарско прашање по посетата на Дневен центар за лица со попреченост во Берово.

Наша констатација, вели таа, е дека градинките треба да останат отворени. Епидемиолошката состојба во државата се следи, нагласува Шахпаска, додавајќи дека врз основа на тоа како таа ќе се движи ќе бидат носени и соодветни мерки кои треба да го заштитат здравјето на граѓаните.

ИЗВОР. ФОКУС

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×