СЗО со ново предупредување, Омикрон потврдена во 38 земји – Фокус


Омикрон мутацијата на коронавирус е откриена во најмалку 38 земји во светот, но се уште не е пријавен ниту еден смртен случај, соопшти Светската здравствена организација.

СЗО предупредува дека би можеле да поминат повеќе недели додека да се утврди колку оваа мутација е заразна, дали предизвикува тешка форма на болеста и колку се ефикасни третманите и вакцините против овој сој, пренесува „Гардијан“.

– Advertisements –

Во Австралија се регистрирани 13 случаи, а има сомнежи дека заболени со оваа мутација има и во Квинсленд.

Петнаесет случаи на омикрон мутацијата се регистрирани во Канада.

Прв случај на омикрон потврден е и во Грција.

ИЗВОР. ФОКУС

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×