Путин не оди на погребот на Елизабета Втора, иако Кремљ ја пофали нејзината мудростИЗВОР: КАНАЛ 5

Забот е пронајден во близина на селото Орозмани, на околу сто километри југоисточно од грузиската престолнина Тбилиси, во близина на локацијата Дманиси, каде кон крајот на 90-тите и почетокот на 2000-тите биле пронајдени човечки черепи стари 1,8 милиони години.

Локалитетот Дманиси е најстарото такво откритие надвор од Африка и го промени научното разбирање за раната човечка еволуција и човечката миграција.

Најновото откритие, пронајдено на локација оддалечена 20 километри, дава дополнителен доказ дека планинскиот регион на јужен Кавказ веројатно ќе биде едно од првите места каде што се населиле човечките заедници по миграцијата од Африка, велат експертите.

„Орозмани и Дманиси се центри на најстарите човечки населби – раниот хомо еректус во светот надвор од Африка“, објави вчера Националниот центар за археолошки истражувања и праисторија во Грузија по пронаоѓањето на забот.

Георги Биџинашвили, раководител на научната археолошка група, смета дека забот припаѓал на „роднина“ на Зезва и Мзија, а така се нарекуваат двата комплетно фосилизирани черепи стари 1,8 милиони години пронајдени на локалитетот Дманиси.

„Важноста на ова откритие, е што потврдува дека луѓето ја напуштиле Африка пред 1,8 милиони години“, вели британскиот студент по археологија кој прв го ископал забот на локалитетот Орозмани.

„Тоа ја зацврстува Грузија како навистина важно место за палеоантропологијата и човечката историја воопшто“, рече тој.

Најстариот човечки фосил во светот е стар 2,8 милиони години и е дел од вилица пронајден на почвата на денешна Етиопија.

Научниците веруваат дека раните луѓе, хомо еректус, кои биле ловци-собирачи, веројатно тргнале од Африка пред околу два милиони години.

Древна алатка стара 2,1 милиони години е пронајдена во денешна Кина, но единствените остатоци од првиот хомо еректус надвор од Африка досега се пронајдени во Грузија.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×