Предупредување на водечкиот германски вирусолог: Не е потребен нов карантин, не подлегнувајте на масовната хистерија што се создава! Смртноста е 0,3 отсто!?ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Најпознатиот германски вирусолог, Хендрик Штрек, директор на Институтот за вирусологија во Бон, се спротивстави на новото затворање и воведување на карантин поради пандемијата на корона вирусот. Штрек им порача на сите земји кои се соочуваат со нов бран на инфекција и се движат во насока на воведување нов карантин, „смирете се, не подлегнувајте на општата масовна хистерија“.

Време е да се запрат лажните узбуни. Можеме да го надмудриме вирусот користејќи го нашето знаење. Ковид-19 ќе биде со нас многу долго и треба да научиме како да живееме со него. Не можеме да го прекинеме нашиот нормален живот и да парализираме сè, рече Шрек, кој се залагаше за воведување карантин во првиот бран на епидемијата, пишува британски Телеграф.

Според Штрек, вирусот сега претставува помала опасност од повеќе причини и дека сега треба да влечеме „одмерени потези за кои е потребна студена глава“.

Не го омаловажувам вирусот, но не го ни преценувам. Мораме да ја најдеме вистинската рамнотежа, вели тој.

Штрек смета дека промените во однесувањето на луѓето имале силно влијание врз развојот на пандемијата.

Луѓето сега држат дистанца и тие се заразуваат со помали дози на вирусот, така што нивните клинички слики се поблаги. Дозите на вирусот се намалени поради подобра хигиена и мерки како што се носење маски, вели тој.

За време на првиот бран на пандемијата, Хендрик Штрек спроведе големо истражување на короната во германскиот град Хајнзберг, каде откри дека стапката на смртност кај заразените е 0,37 проценти.

Штрек сега верува дека стапката е намалена на 0,3 проценти благодарение на новите методи на лекување.

Тој исто така верува дека не се точни тврдењата дека луѓето кои го преболуваат ковидот многу брзо го губат имунитетот.

Во светот имаме повеќе од 30 милиони случаи на заразени од корона и само два случаи на реинфекција. Тоа говори дека мора да постои потраен имунитет. Од искуството со други вируси на корона знаеме дека заштитата базирана на антитела трае една или две години и ако после тоа повторно се разболите, имате делумен имунитет благодарение на Т-клетките и симптомите нема да бидат сериозни, тврди Штрек, додавајќи дека колективниот имунитет можеби е веќе постигнат во Шведска или во Њујорк.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×