Од друг агол како специјалците на РОСУ ги нападнаа српските цивили (видео)ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Припадниците на Специјалните единици на РОСУ утрово упаднаа во Звечан и Северна Митровица и извршија вооружен напад во кој беше ранет Србинот Сречко Софронијевиќ, а уште десет лица беа повредени.

Зоран Милосављевиќ, научен советник во Институтот за политички студии, зборуваше за овој напад како гостин на телевизијата Курир, а исто така обезбеди и снимки каде припадниците на Специјалните единици на РОСУ можат јасно да се видат од друг агол како ја спроведуваатт целата операција.

Kosovo police fired tear gas during clashes with ethnic Serbs during raids against the smuggling of goods. At least 11 people have been injured.Serbia’s president says the country will protect Kosovo’s Serbs if Western powers fail to do so.Full story: https://t.co/n1Mf2c1U9i pic.twitter.com/swBi0B5aTP— AP Europe (@AP_Europe) October 13, 2021

Ова е лов на Србите, тоа е повеќе од јасно, а нереакцијата на меѓународните сили им дава можност да прават што сакаат, ситуацијата е опасна, странските војници не го заштитија народот и затоа имаме реакција од српскиот државен врв, но немаме заштита од другата страна – рече Милосављевиќ во емисијата Усијање.
Милосављевиќ, исто така, го изрази своето мислење дека зад овој напад не стои не само Курти.
Зад ова не е само Курти, ова е сеопфатен напад врз Србија, а целта е да се се спречи Србија во својата политика, вели тој.

During Kosovo police action against smuggling in some cities in the north part of Kosovo, local residents demonstrated against it, shouting at the police and putting road blocks. Police used tear gas and shock bombs, while sirens could be heard for a couple of hours. pic.twitter.com/t8ZIh6lks0— Balkan Insight (@BalkanInsight) October 13, 2021

Покрај Зоран Милосављевиќ, гостин на Усијање беше и Милован Дрецун, претседател на Собраниската комисија за Косово и Метохија, кој посочи дека ваквото однесување на косовската полиција бара итна истрага.

Однесувањето на косовската полиција бара итна истрага, за да се види кој нареди пукање врз народот, за да видиме кој е тој, кој пукал, треба да инсистираме кај посредник во дијалогот, Приштина ќе се спротивстави, но ние мораме да инсистираме, вие не смеете никаде во светот да пукате во невооружени луѓе. Спотиставувањето на насилните дејствија мора да биде високо организирано, а Курти многу вешто ги спроведува акциите, до самата границата и ги навикнувана луѓето дека нивните сили се таму, вели Дрецун.

Навигација на напис