Непознатите работи за папската државаИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Сите знаеме дека Ватикан е најмалата земја во светот и дека мора да се види барем еднаш во животот. Сепак, постојат интересни факти кои им се познати на многу малку луѓе и сигурно ќе ве заинтересираат.

  1. Под Ватикан има подземни тунели

Во 1527 година, тунелите помогнаа да се спаси животот на папата Климент VII за време на нападот врз Рим. Царот Карло V испратил трупи низ Рим да убиваат свештеници, монаси и монахињи. Но, швајцарската гарда го бранеше папата и му дадоа доволно време да избега користејќи ги тунелите.

  1. Музеите во Ватикан ја имаат најголемата колекција на уметнички дела во светот

Над четири милиони туристи годишно го посетуваат Ватикан и се запознаваат со работата на големите уметници како што се Микеланџело, Леонардо да Винчи, Рафаел и многу други.

3. Ватикан има своја фудбалска репрезентација

Ватикан има свој фудбалски тим. Својот прв натпревар го одигра во 1985 година, и победи со 3-0 против претставници на австриските новинари. Членовите на тимот се вработени во Ватикан: полицајци, поштенски работници, државни службеници, припадници на швајцарската гарда.

  1. Ватикан има телескоп во државата Аризона, САД

Ватиканската опсерваторија го дели простор со други организации и групи и ја нема целата опрема за телескоп. Името на телескопот е Луцифер.

  1. Ватикан има граѓани, но никој од нив не е роден таму

Граѓаните добија таков статус затоа што работат во Ватикан. Технички, никој не може да се роди во Ватикан.

6. Ватикан е дом на најкратката железничка мрежа во светот

Ватикан е познат по најмалата железничка мрежа во светот. Со само две пруги од 300 метри и една станица, Цита дел Ватикано, нема редовни патнички возови.

  1. Најголема потрошувачка на вино во светот има во Ватикан

Ватикан има најголема потрошувачка на вино по глава на жител во споредба со кое било друго место. Просечен жител троши околу 54,26 литри вино годишно. Се верува дека причината за оваа сума се должи на големиот број причести.

  1. Бенито Мусолини го направи Ватикан суверена држава

Италијанската влада се бореше со Католичката црква многу години се додека не се потпишаа латеранските пакти во 1929 година. Во тоа време, папите одбија да го напуштат Ватикан 60 години. Тие не го признаваат авторитетот на Кралството Италија. Политичката борба заврши кога Бенито Мусолини потпиша закон за постоење на Ватикан како суверена држава.

  1. Без проверка на документите

Иако Ватикан е посебна држава, нема потреба да се проверуваат пасошите при преминување на државната граница. Ова е добра вест, имајќи предвид дека околу 20 000 луѓе го посетуваат Ватикан секој ден, а проверката на пасошот ќе го забави патувањето.

10 Сите чувари во Ватикан се Швајцарци

Основана во 1506 година од папата Јулиј Втори, папската швајцарска гарда е одговорна за безбедноста на папата. За да бидат дел од гардата, кандидатите мора да исполнуваат неколку услови: барателот мора да биде католик, неоженет, маж, на возраст од 19 до 30 години, висок најмалку 1,80 м, швајцарски државјанин и да има основна швајцарска воена обука. 

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×