Кина испрати астронаути во вселената, тие пишуваат нова историја, ќе бидат надвор од Земјата најдолго досега (видео/фото)ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Кина лансираше вселенско летало со тројца астронаути, меѓу кои и една жена.
Тие ќе бидат во вселената 6 месеци, што е најдолгиот период на време поминато во вселената од страна на кинески тим астронаути.
Астронаутите ќе ги тестираат клучните технологии потребни за составување на новата вселенска станица и ќе спроведат голем број важни експерименти.

I’m very excited for my dear friend Ye Guangfu finally going to space. He was the first taikonaut in @esa @ESA_CAVES training and took well care of me during my sea survival training in China. As did Wang Yaping. Good speed to all three of you! – I’ll join you soon in space. pic.twitter.com/rUWM6OBjui— Matthias Maurer (@astro_matthias) October 15, 2021

Кина, на која американскиот закон не и дозволува да соработува со НАСА и со тоа да слета на Меѓународната вселенска станица (ИСС), ја помина последната деценија развивајќи технологии за изградба на сопствена вселенска станица.
Додека Меѓународната вселенска станица се повлекува за неколку години, кинеската вселенска станица ќе стане единствената во орбитата на Земјата. Повлекувањето на ИСС е планирано за 2024 година, но НАСА најави можно продолжување до 2028 година.

Ова е петта мисија од 11 (со екипаж и без екипаж) што ќе биде потребна вкупно за изградба на кинеската вселенска станица, која треба да заврши до крајот на 2022 година.
Именуван како Тиангонг (Небесна палата), по големина ќе биде сличен на поранешната советска станица Мир и се планира да трае најмалку 10 години.

Навигација на напис

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×