Зошто пред Талибаните бегаат (најчесто) само мажи!? Тие ги оставаат жените и децата и бегаат од Кабул!? Причината ќе ве изненади!?ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Меѓу Авганистанците кои бегаат од Талибанците, судејќи според снимките од аеродромот, главно нема жени, деца или стари лица. Тие се претежно мажи.

Mедиумите и социјалните мрежи пренесуваат снимки и фотографии направени на аеродромот во Кабул, на кои се гледаат луѓе кои сакаат да избегаат од Талибанците. Во тие снимки главно нема жени. Каде се тие?

Ведран Обучина, хрватски политички научник специјализиран за Блискиот Исток и кој ги проучува односите меѓу политиката и религијата, објаснува за Индекс дека тоа е последица на уцената што ја имаат Талибанците за младите мажи.

Да, постои овој феномен кога млади, немажени луѓе одат и бегаат на запад или каде било, некои во Индија, Пакистан … Тоа се оние што семејството ги испрати за да се спаси и во некој момент да бидат подготвени финансиски да им помогнат. Што се однесува до жените или постарите луѓе, тие не се во таква опасност по животот, нивната слобода е загрозена, но не и нивните животи до тој степен, рече Обучина.

Жените може да бидат затворени или не треба да излегуваат надвор, но младите се тие кои се уценувани. Значи, ако не сакаат да им се придружат на талибанските борбени формации, ќе им се закануваат со смрт. Тоа е чест случај, додаде тој.

Тој вели дека тоа е особено изразено кај побогатите семејства.

Овие млади луѓе добиваат писма од Талибанците да им се придружат, и ако не го сторат тоа, нивните животи се во опасност, дека може ќе се обидат да ги убијат. Јас лично знам случаи бидејќи преведував за суд во Хрватска, и видов такви документи потпишани од Талибанците. Тоа е вистински документ, тие дури имаат и маркички, и пишува дека тие ќе ги убијат тие млади луѓе ако не им се придружат, така што многу млади мажи бегаат, бидејќи алтернативата е да им се придружи на Талибанците, но сега многу од нив ќе треба да го сторат тоа, објасни тој.

Тезата дека меѓу мигрантите и оние што бегаат од конфликтот се само мажи чија цел е да го искоренат христијанството во Европа често се слуша во Европа, па дури и во Хрватска.

Демографските промени се само прашање на имигрантската политика и одлуките донесени од европските влади. Јас навистина не сум видел дека овие мигранти нешто диктираат, дека формираат партии и дека за нешто лобираат, заклучи политикологот Ведран Обучина.