Зеленски кога сака може да дојде на кафе во Москва. Но на Крим може да оди само на плажаИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Рускиот претседател Владимир Путин е подготвен да разговара со украинскиот претседател Владимир Зеленски за можна гранична соработка.

Нашите украински соговорници велат – ајде да разговараме за Крим. Ако тој предлог е во контекст на пограничната регионална соработка, сигурен сум дека Путин е подготвен за тоа, рече портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков, за телевизијата Русија 1, пренесува ТАС С.

Песков истакна дека ако Киев се обиде да започне разговори за нешто друго, што не значи дека Крим е дел од Руската Федерација, никој никогаш нема да сака да се вклучи во таков разговор.

Зеленски претходно изјави дека е подготвен за дијалог со Путин, а на 22 април рускиот претседател рече дека ако украинското раководство сака да разговара за Донбас, тогаш прво треба да се сретне со претставници на Доњецк и Луганск, а дури потоа со официјални лица на трети земји, вклучително и Русија и додаде дека е подготвен да го пречека Зеленски во Москва кога и да посака да разговара за билатералните односи.

Москва повторува дека Русија не учествува во конфликтот во Донбас, но посредува во мировните разговори за источна Украина.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×