Започна тестирањето на руската вакцина против корона, „Спутник V“ врз ризичните групи од населението!ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Националниот истражувачки центар „Гамалеја“ започна клинички испитувања на руската вакцина против вирусот корона „Спутник V“ врз волонтери од ризични групи, вклучително и постари лица, изјави шефот на рускиот фонд за директни инвестиции, Кирил Дмитријев.

„Треба да ги почекаме резултатите од тие истражувања, но во основа нашата вакцина е помалку ризична, затоа што се базира на хуман аденовирус. Не очекуваме никакви негативни ефекти кај постарите луѓе, вели тој.

„Татко ми и мајка ми, кои имаат по 74 години, исто така беа вакцинирани како волонтери и тие се чувствуваат одлично“, рече Дмитријев.

Да потсетиме, во август Русија ја регистрираше првата вакцина во светот против вирусот корона „Спутник V“, која ја разви центарот „Гамалеја“ заедно со рускиот фонд за директни инвестиции. Во моментов е во тек последната фаза на тестирање на вакцината, во која учествуваат голем број волонтери.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×