Еве што точно се случило!?ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Официјалната верзија на Хашкиот Трибунал гласи: Слободан Милошевиќ почина од срцев удар ноќта меѓу 10 и 11 март 2006 година во неговата ќелија во Шевенинген. Од тогаш поминаа точно 15 години но шпекулациите се повеќе се присутни.

Но сега има се повеќе дилеми дали можеби Хашкиот трибунал ја прикриваше вистината за смртта на Милошевиќ? Тие што се приврзаници на теориите на заговор во изјавите на холандскиот токсиколог Доналд Угес можат да бараат докази дека Милошевиќ бил убиен во ќелијата во Шевенинген!?

Официјалната верзија за која се залага Трибуналот гласи: Слободан Милошевиќ почина од срцев удар ноќта на 10-11 март 2006 година во неговата ќелија. Според истрагата, срцето на Милошевиќ престанало да работи затоа што тој не се придржувал кон пропишаната медицинска терапија, туку прибегнал кон самоиницијативно земање лекови.

Според затворските власти, Милошевиќ долго време пиел рифампицин, антибиотик кој се користел за лекување на лепра. Рифампицинот целосно го неутрализира дејството на лековите за регулирање на крвниот притисок, така што тоа би значело дека Милошевиќ сам себе се убивал долго и систематски.

Меѓутоа, тоа што истрагата пропушти да го објави е дека во февруари 2006 година, кога примерок од крвта на Милошевиќ беше испратен на анализа, токсиколозите утврдија присуство на рифампицин и дека официјалните лица на Трибуналот знаеле дека петнаесет дена пред смртта на Слободан Милошевиќ здравјето му било сериозно загрозено. Холандскиот токсиколог Доналд Угес тогаш изјави:

Вистина е дека две недели пред смртта на Милошевиќ, ја примив неговата крв за анализа и утврдив присуство на рифампицин (петок, 24 февруари 2006 година). Три дена подоцна (понеделник, 27 февруари 2006 година), две недели пред смртта на Милошевиќ, ги информирав затворските власти за фактите што ги утврдив, тврди Угес, што го потврдува сомневањето на јавноста за официјалната верзија на смртта на Милошевиќ.

Повеќе од една недела пред смртта на Милошевиќ, затворските власти знаеле дека Милошевиќ или се труеше или некој го труеше. И во двата случаи, нивна должност беше да го заштитат. Зошто тоа не беше сторено во случајот со Милошевиќ?

Работата станува уште покомплицирана за Хашкиот трибунал ако ја погледнете токсиколошката супер експертиза на Институтот за судска медицина на Универзитетот во Бон. Ова вештачење откри присуство на друг лек во урината на Милошевиќ, дроперидол. Овој лек е силно средство за смирување, а американската Федерална агенција за лекови (ФДА) издаде најсилно предупредување за штетноста на неговата употреба кај пациенти со срцеви заболувања.

Во документот на оваа агенција се вели дека дозата на дроперидол поголема од 25 милиграми кај срцеви пациенти многу често предизвикува т.н. фатална срцева аритмија или срцев застој. Долги години, Милошевиќ страдаше токму од хипертрофија на левата срцева комора, висок крвен притисок и срцева аритмија. Значи, ако случајно испише повеќе од 25 милиграми дроперидол, исходот ќе беше фатален. Сепак, останува прашањето, од каде потекнуваат трагите на овој лек во неговата крв?

На прашањето дали Милошевиќ можел да земе лекот самоиницијативно, Угес категорично изјави:

Невозможно е. Само исклучително професионални луѓе, лекари или фармацевти знаат како да го користат тој лек, а Милошевиќ не беше ниту едното, ниту другото, тој беше затвореник под посебен режим, па не можеше да добие никаков лек без контрола, објасни холандскиот токсиколог.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×