Дали четири држави ќе го повлечат признавањето на Косово!?ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Според последните информации, Египет би можел наскоро да издаде соопштение со кое таа држава ќе потврди дека не го признала Косово. После тоа, ќе останат уште четири држави на ООН, а тоа се Перу, Доминиканската Република, Антигва и Оман, чиј статус во врска со признавањето на Косово не е јасен, иако Приштина се однесува кон нив како да ги признале, пишува српскиот дневен весник Ало.

За признавање на држава да биде меѓународно признато, мора да има правен акт на државата што ја признава, како и подоцнежно постапување според неа, а само изјава не е доволна. Но, дури и ако има таков акт по кој не се постапува, тоа признавање е спорно и во формално-правна смисла, објаснува пензионираниот дипломат Зоран Миливојевиќ.

Миливојевиќ вели дека за да се признае една држава, мора да има постапка со која една држава признава друга, и таа постапка мора да биде јасна и да подразбира валиден правен документ.

Ако тоа не е случај, тогаш во формално-правна смисла тоа не може да се смета за признавање, објаснува тој.

Државите што не постапиле на овој начин, додаде тој, се сметаат за држави кои не го признале Косово според меѓународното право.

Во формално-правна смисла, мора да има нота на одредена држава што е официјално доставена, во таа нота има јасна изјава за признавање. Таквата нота е доставена и до признатата држава, но и другите држави се запознати со неа. Во политичка смисла, релевантно е како тоа подоцнежно признавање се материјализира во реалноста, објаснува соговорникот.

Некои држави ја изоставија правната постапка, наведува Миливојевиќ, која важи за признавање, така што нема одлука донесена од владата на таа држава и од која произлегува чинот на признавање.

Во случајот на Египет, во времето кога Косово се самопрогласи за независно, Муслиманското братство беше на власт и тие го признаа Косово со изјава, но не се однесуваа така подоцна. И тоа е сигнал дека ова не е признание во целосна смисла. По формално-правниот акт што е во сила, следува однесувањето на државата во согласност со тоа и таа држава тоа го потврдува во политичка смисла. Се отвораат амбасади, се градат целосни билатерални односи, се склучуваат билатерални договори итн. Ако недостасува сето тоа, тогаш тоа признавање е доведено во прашање, објаснува Миливојевиќ.

Со други зборови, ако нема формално-правен акт, тогаш не може да се смета, потенцира соговорникот на Ало, дека имало признание во формално-правна смисла.

Во периодот 2018/19, официјалното признавање на Косово беше повлечено од 17 земји, вклучувајќи ги Бурунди, Лесото, Сао Томе и Принципе, Суринам, Либерија, Папуа Нова Гвинеја, Комонвелт Доминика, Гренада, Гвинеја-Бисао, Сојузот на Комори, Соломонските острови, Мадагаскар и Палау.

Сега, од 193 членки на Обединетите нации, 95 држави не го признаваат Косово, 93 го признаваат, додека петте споменати држави се воздржаа од статус. Оман, кој не го призна Косово, сепак гласа во корист на Косово.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×