Големи поплави на Хаваите: Властите ги евакуираат граѓанитеИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Гувернерот на Хаваите Дејвид Иге прогласи вонредна состојба откако обилните дождови предизвикаа поплави и лизгање на земјиштето, а властите наредија евакуација на неколку илјади луѓе од сериозно погодените области.

Вонредна состојба е прогласен по излевање на брана на островот Мауи по што се уништени и оштетени голем број куќи.

„По прогласувањето вонредна состојба, стануваат достапни општи државни фондови кои можат брзо и ефикасно да се искористат за да им се помогне на погодените од временските неприлики, рече вчера Иге.

Лошото време се очекува да трае до петок. Вонредната состојба ги опфаќа островите Мауи, О’Аху и Кауаи и регионот Калавао, се вели во соопштението на кабинетот на гувернерот.

Одделот за итни случаи во Хонолулу им наложи на луѓето да го напуштат Халеива, заедница од неколку илјади луѓе северно од главниот град.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×