Во тешка здравствена состојба бил префрлен на лечење во ФранцијаИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Мило Ѓукановиќ, првиот човек на Црна Гора, изминатите недели беше во исклучително тешка здравствена состојба , упатените велат дека тој бил само на чекор од смртта и дека преживеал само благодарение на најдобрите француски лекари кои го спасиле со натчовечки напори.

Како што се дознава, Ѓукановиќ бил пренесен со авион од приватна клиника во Подгорица, кога лекарите таму веќе не знаеле како да му помогнат, во Париз во една од најдобрите клиники во тој град. Неколку дена се лекуваше таму, по што се врати во болницата во Подгорица, каде што моментално се наоѓа, а неговата здравствена состојба сега е стабилизирана.

Сè се одвиваше под вистински превез на тајност, а црногорската јавност не знаеше дека нивниот претседател е сериозно болен или дека се лекувал во странство.

Целата оваа приказна започнала кон средината на декември, кога мајката на претседателот на Црна Гора, Стана Ѓукановиќ, почина на 86-годишна возраст од последиците од коронавирусот. Неколку дена подоцна се одржа погреб, на кој присуствуваа голем број луѓе, а потоа Ѓукановиќ, неговата сестра, сопругата и неколку пријатели почнаа да ги чувствуваат симптомите на кононата.

Тој доби висока температура, имаше потешкотии со дишењето, болка во градите и му беше дијагностицирано сериозно воспаление на обете белодробни крила, но корона тестот покажа дека тој е негативен . Сепак, тој беше сместен во приватна клиника во Подгорица, каде го доби најдобриот можен третман.

Тој беше третиран како ковид пациент, бидејќи се веруваше дека короната веднаш се спуштила во неговите бели дробови и затоа тестот, за кој беше земен примерокот од грлото и носот, покажа дека е негативен. Лажеше една недела и се чинеше дека текот на лекувањето дава резултати. Тој излезе од болницата околу новогодишната ноќ , кога ја сними новогодишна честитка за граѓаните, и сите што го гледаа видеото забележаа дека тој е ненормално блед , гласот му е рапав и можеше да види дека дише тешко.

Тој беше на терапија дома, но стануваше се полошо и полошо, повторно беше хоспитализиран, но лекарите во Подгорица беа крајно загрижени затоа што немаше знаци на подобрување без оглед на „агресивната“ терапија што му ја даваа, неговата крвна слика беше многу лоша, имаше висок крвен притисок, тој исто така имал болки во стомакот, не можел да застане на нозе, а на сето тоа му било соопштено дека неговата сестра била поврзана со апарати за дишење. Набргу потоа била донесена одлука за лекување во странство, а освен Франција, во игра била и Италија.

Луѓето од придружбата на Ѓукановиќ и неговите најблиски соработници биле загрижени дека состојбата е многу критична, но, како што велат, полека неговата состојба се подобрува и се надевааат на крај на неговата здравствена агонија.