Владата ги замрзна цените на основните продукти – граѓаните реагираат дека се доцниИЗВОР: АЛФА

Владата ги замрзна цените на основните прехранбени производи. Од денеска трговците нема да смеат да ги покачуваат цените на лебот, шеќерот, брашното, маслото, млекото, месото, сирењето и урдата. Ваквата одлука, на предлог на Министерството за економија мина на владина седница, а ќе важи до 31 јануари.

Владата на денешната седница донесе одлука за замрзнување на цените кои се применувале на 1 декември 2021 година, во трговијата на големо и трговијата на мало на:

  • леб;
  • шеќер;
  • брашно – тип 400;
  • сончогледово масло за јадење;
  • трајно млеко со масленост од 2,8%, 3,2% и 3,5%;
  • свежо месо и сувомеснати производи;
  • сирење и урда

Од оваа одлука исклучени се цените на привремените попусти кои важеле на 1 декември, информираат од Владата.

Граѓаните велат оти одлуката е задоцнета, бидејќи цените на основните прехранбени производи и онака се драстично покачени.

Минатата недела Србија ги замрзна цените на основните прехранбени продукти за два месеци со цел да се отстранат штетните последици и да се спречи нарушување на пазарот. Таму цените не смеат да бидат поскапи отколку што биле на 15 ноември. Српските власти им наложија на производи да не смеат да испорачуваат количини, помали од просечните во последните 12 месеци, а за кршење за одредбите предвидени се и големи парични казни.

Хрватска пак ги замрзна цените на нафтените деривати во период од 30 дена, како дел од обидите да се стави под контрола поскапувањето на енергенсите.

Биљана Божиновска

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×